Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Spoločnosť RusChemAlliance podala nové žaloby na päť európskych bánk

Ilustračná snímka. Foto: TASR

RusChemAlliance podala všetky žaloby na pôde arbitrážneho súdu v Petrohrade v pondelok 16. septembra.

Moskva 17. septembra (TASR) - Ruská spoločnosť RusChemAlliance podala nové žaloby na päť európskych bánk za zastavenie financovania výstavby plynárenského projektu v Rusku. Finančné inštitúcie tak urobili v reakcii na sankcie, ktoré západné štáty uvalili na Rusko po útoku na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

RusChemAlliance podala všetky žaloby na pôde arbitrážneho súdu v Petrohrade v pondelok 16. septembra. Týkajú sa talianskej banky UniCredit a nemeckých Deutsche Bank, Commerzbank, bavorskej krajinskej banky Bayerische Landesbank a krajinskej banky z Bádenska-Württemberska Landesbank Baden-Württemberg. Podrobnosti zverejnené neboli a RusChemAlliance ani banky sa k informáciám nevyjadrili.

RusChemAlliance, v ktorej 50-percentný podiel vlastní ruský plynárenský koncern Gazprom, už predtým podala viacero žalôb na európske banky po tom, ako nemecká firma Linde zastavila práce na LNG projekte v ruskom baltskom prístave Usť-Luga. K zastaveniu prác došlo už v roku 2022, prvom roku vojny na Ukrajine.

Súd v Petrohrade následne zmrazil časť ruských aktív firmy Linde. Zároveň nariadil zmrazenie aj niektorých aktív spoločnosti mimo ruského územia s cieľom kompenzovať financie, o ktoré Gazprom prišiel v dôsledku náhleho zastavenia prác na výstavbe závodu na spracovanie plynu. Rovnaký súd pôvodne nariadil piatim bankám zaplatiť kompenzácie.