Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Spomalenie rastu rakúskej ekonomiky v 1. kvartáli bolo miernejšie

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska vzrástol za prvé tri mesiace roka medziročne o 1,9 %, uviedol Statistics Austria, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.

Viedeň 2. júna (TASR) - Rakúska ekonomika spomalila v 1. štvrťroku tempo rastu, rozsah spomalenia však bol miernejší, než uvádzal predbežný odhad. Uviedol to v piatok rakúsky štatistický úrad, ktorý zverejnil spresnené údaje.

Hrubý domáci produkt (HDP) Rakúska vzrástol za prvé tri mesiace roka medziročne o 1,9 %, uviedol Statistics Austria, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews. V predchádzajúcom štvrťroku rast dosiahol 2,6 %. Spresnený údaj je však lepší než rýchly odhad z 28. apríla, ktorý poukazoval na spomalenie tempa rastu hospodárstva na 1,8 %.

"Napriek náročnému ekonomickému prostrediu je rakúska ekonomika naďalej dostatočne mohutná a pokračuje v raste," reagoval na spresnené údaje šéf Statistics Austria Tobias Thomas. "Na druhej strane, dynamika rastu sa spomalila v takmer všetkých odvetviach hospodárstva," dodal.

Detailnejšie údaje ukázali, že na vývoj ekonomiky mal pozitívny vplyv najmä sektor cestovného ruchu, ktorý zaznamenal medziročný rast o 17,1 %. Celkovo sektor služieb zaznamenal rast o 2,81 %.

Na medzikvartálnej báze rakúska ekonomika v 1. štvrťroku stagnovala. To predstavuje rovnaký vývoj ako v poslednom kvartáli minulého roka. Predbežný odhad pritom poukazoval na pokles hospodárstva o 0,3 %.