Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 1. október 2024Meniny má Arnold
< sekcia Ekonomika

Spotreba kávy stúpla, Slováci skonzumovali v priemere 3,3 kilogramu

Na snímke príprava kávy. Foto: TASR Marko Erd

Na Slovensko sa vlani doviezlo 40,7 tisíca ton kávy v hodnote 254,2 milióna eur. Medziročne sa dovezený objem znížil o takmer 18 % a v porovnaní s päťročným priemerom o 6,5 %.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Spotreba kávy na Slovensku medziročne stúpla o vyše 22 %, minulý rok každý obyvateľ skonzumoval v priemere 3,3 kilogramu. Denne vypil každý Slovák v priemere jednu šálku kávy. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR o dovoze, vývoze či spotrebe kávy pri príležitosti Medzinárodného dňa kávy.

"Dlhodobo za posledných desať rokov sa spotreba kávy na Slovensku pohybuje na úrovni troch kilogramov (kg) na obyvateľa. Priemerná spotreba na obyvateľa sa vlani dostala nad úroveň tri kilogramy po predošlých štyroch rokoch, kedy to bolo pod touto hodnotou. Najvyššiu spotrebu dosiahlo Slovensko v roku 2014, a to 3,6 kg na obyvateľa. Najmenej, len 1,4 kg kávy skonzumovali obyvatelia Slovenska v roku 1990," uviedla Vladimíra Orgoňová z komunikačného oddelenia ŠÚ SR.

Doplnila, že za 250 gramov praženej zrnkovej kávy Slováci za prvých osem mesiacov tohto roka zaplatili v priemere 5,63 eura, čo je v porovnaní s minulým rokom o 40 centov viac. Mletá káva v rovnakom veľkom balení mala podľa nej na Slovensku priemernú maloobchodnú cenu 3,20 eura a medziročne trocha zlacnela. Cena stogramového balenia instantnej kávy zostala približne rovnaká za posledné dva roky a spotrebitelia za ňu zaplatili 3,6 eura.

Orgoňová priblížila, že na Slovensko sa vlani doviezlo 40,7 tisíca ton kávy v hodnote 254,2 milióna eur. Medziročne sa dovezený objem znížil o takmer 18 % a v porovnaní s päťročným priemerom o 6,5 %. Najviac kávy dovezenej na Slovensko pochádzalo vlani z Nemecka, Česka, Poľska, Talianska a Brazílie.

"Celkový vývoz kávy zo Slovenska dosiahol vlani 24.000 ton, čo predstavovalo takmer 152 miliónov eur. Medziročne množstvo vyvezenej kávy kleslo približne o 16 % a v porovnaní s päťročným priemerom bolo nižšie až o vyše 18 %. Krajinou číslo jeden, kam smerovalo vlani zo Slovenska najviac praženej i nepraženej kávy, bolo Maďarsko, nasledovalo Rakúsko, Poľsko, Česko a Rumunsko," uzavrela.

Dodala, že podľa údajov Medzinárodnej organizácie pre kávu sa od 1. októbra 2022 do 30. septembra 2023 na celom svete spotrebovalo viac ako 173 miliónov vriec kávy pri medziročnom poklese o dve percentá. Svetová produkcia kávy predstavovala 168,2 milióna vriec, medziročne sa zvýšila o 0,1 % na 168,2 milióna vriec. Približne 56 % svetovej populácie tvorila odroda kávy Arabica a 44 % Robusta.