Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Ekonomika

Spotrebiteľská dôvera v USA klesla v máji miernejšie, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klesli obidva kľúčové čiastkové indexy, z nich výraznejšie podindex súčasných ekonomických podmienok. Zatiaľ čo v apríli dosiahol 97,2 bodu, konečný májový údaj predstavuje 89,4 bodu.

Washington 28. mája (TASR) - Nálada amerických spotrebiteľov tento mesiac klesla, pokles bol však miernejší, než naznačoval predbežný odhad. Informovala o tom v piatok Michiganská univerzita, ktorá zverejnila konečné údaje.

Index spotrebiteľskej dôvery Michiganskej univerzity dosiahol v máji 82,9 bodu oproti aprílovej hodnote 88,3 bodu. Pokles indexu bol tak miernejší, než naznačoval predbežný odhad. Ten ho stanovil na úrovni 82,8 bodu.

Klesli obidva kľúčové čiastkové indexy, z nich výraznejšie podindex súčasných ekonomických podmienok. Zatiaľ čo v apríli dosiahol 97,2 bodu, konečný májový údaj predstavuje 89,4 bodu. To je výraznejší pokles, než naznačoval predbežný odhad na máj, ktorý poukazoval na podindex ekonomických podmienok na úrovni 90,8 bodu.

Klesol aj podindex spotrebiteľských očakávaní. Dosiahol 78,8 bodu z aprílovej hodnoty 82,7 bodu. V tomto prípade sa však v porovnaní s predbežným odhadom zvýšil, keďže ten bol stanovený na 77,6 bodu.