Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 13. október 2024
< sekcia Ekonomika

SPP-distribúcia: Aplikácia rozširuje možnosti odpočtu spotreby plynu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Samoodpočet cez mobilnú aplikáciu je považovaný za plnohodnotný odpočet, ktorý môže nahradiť fyzický odpočet odpočtárom.

Bratislava 8. októbra (TASR) - K existujúcim spôsobom odpočtu spotreby plynu pre domácnosti kategórie D1 (domácnosti so spotrebou do 200 m3, teda najmä tí, ktorí na plyne iba varia) pribudla od 1. júla 2024 možnosť samoodpočtu prostredníctvom mobilnej aplikácie odpočet plynu, ktorá je k dispozícii na stiahnutie v obchodoch s mobilnými aplikáciami bezplatne. Informoval o tom Milan Vanga, manažér externej komunikácie SPP-distribúcia.

Samoodpočet cez mobilnú aplikáciu je podľa neho považovaný za plnohodnotný odpočet, ktorý môže nahradiť fyzický odpočet odpočtárom. Svoje hodnoty z číselníka meradla odberateľ jednoducho naskenuje v aplikácii, ktorá ju automaticky zašle spoločnosti SPP-distribúcia. "Čakanie na odpočtára sa pre odberateľov kategórie D1 stáva minulosťou," vysvetlil generálny riaditeľ SPP-distribúcia Martin Hollý.

Spresnil, že okrem možnosti samoodpočtu a nahlásenia hodnoty spotrebovaného plynu cez mobilné zariadenie disponuje nová aplikácia aj ďalšími užitočnými funkcionalitami, ktoré využijú aj odberatelia domácností ostatných kategórií. Po zaregistrovaní pomocou mena, priezviska a e-mailovej adresy odberateľ získa svoj profil a možnosti mobilnej aplikácie sa mu automaticky rozšíria.

Upozornil, že mobilná aplikácia odpočet plynu je nástrojom kontroly spotreby plynu pre zákazníkov, ktorí plynom vykurujú a ohrievajú vodu. Odberateľ vložením čísla POD (je uvedené vo vyúčtovacej faktúre za dodávku zemného plynu) a sériového čísla meradla spotreby získa prístup k histórii odpočtov a spotrieb na všetkých odberných miestach registrovaných na užívateľa aplikácie. S mobilnou aplikáciou od SPP-distribúcia tak má prehľad o svojej spotrebe plynu neustále k dispozícii.

Dodal, že aplikácia podľa SPP-distribúcia umožňuje kontrolovať si aj stav vybavovania žiadostí zaslaných distribučnej spoločnosti, umožňuje priamy kontakt na zákaznícku linku, poruchovú linku a poskytuje aj prehľad o plánovaných odstávkach a rekonštrukciách plynovodnej siete. Bonusom je aj prístup k zoznamu odporúčaných zhotoviteľov služieb a prác na plynárenských zariadeniach.

Uzavrel, že návod na používanie a ďalšie užitočné informácie o funkcionalitách aplikácie sú k dispozícii na www.spp-distribucia.sk/app. Všetky doterajšie spôsoby nahlasovania samoodpočtu prostredníctvom webovej stránky a telefonickej linky distribútora, ako aj jednotlivých dodávateľov plynu zostávajú naďalej k dispozícii.