Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

SPP: Na nadchádzajúcu zimu sme pripravení ako nikdy predtým

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Aktuálne má Slovensko naplnené zásobníky na viac ako 95 %, čo znamená, že na území Slovenska majú viacerí obchodníci vrátane SPP fyzicky uložených takmer 35 terawatthodín (TWh) zemného plynu.

Horný Smokovec 26. septembra (TASR) - Najväčší dodávateľ plynu na Slovensku - Slovenský plynárenský priemysel (SPP) - má na nadchádzajúce vykurovacie obdobie zabezpečené kontrakty na dodávky plynu aj prepravnú kapacitu zo západu. Firma je na nadchádzajúcu zimu pripravená ako nikdy predtým, uviedol na Jesennej konferencii Slovenského plynárenského a naftového zväzu generálny riaditeľ SPP Vojtech Ferencz.

"Máme diverzifikačné kontrakty s renomovanými spoločnosťami. Zabezpečili sme prepravnú kapacitu zo západu a v zásobníkoch plynu na Slovensku sme uskladnili rekordné množstvá plynu," povedal Ferencz. Podnik tak podľa neho garantuje dodávky plynu aj napriek tranzitným rizikám vyplývajúcim z vojny na Ukrajine.

Aktuálne má Slovensko naplnené zásobníky na viac ako 95 %, čo znamená, že na území Slovenska majú viacerí obchodníci vrátane SPP fyzicky uložených takmer 35 terawatthodín (TWh) zemného plynu. Celoročná spotreba krajiny je pritom menej ako 50 TWh.

Ferencz ale zdôraznil, že bezpečnosť dodávok si vyžaduje zvýšené náklady. Cenu samotnej komodity vždy určuje trh a je tak viac-menej rovnaká bez ohľadu na to, z akého je zdroja. S jej zabezpečením a prepravou na Slovensko sú však v prípade ukončenia prepravy cez Ukrajinu spojené dodatočné náklady spojené s inými tranzitnými trasami alebo náklady spojené so skladovaním plynu.