Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý je členom SPPK, je spokojný s tým, ako sa pekárom v roku 2015 podarilo prispôsobiť vyrábaný sortiment požiadavkám na zdravú výživu.
Autor TASR
Bratislava 31. decembra (TASR) - Slovenskí pekári v roku 2016 plánujú zvýšiť podiel čerstvého pečiva v obchodnej sieti a tiež využiť finančné prostriedky z Programu rozvoja vidieka na zvýšenie technologickej úrovne svojich prevádzok. "Budú pracovať aj na rozšírení propagácie ich výrobkov ako základu zdravej výživy," uviedla pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý je členom SPPK, je podľa jej informácií spokojný s tým, ako sa pekárom v roku 2015 podarilo prispôsobiť vyrábaný sortiment požiadavkám na zdravú výživu. "Podľa zväzu zvýšili využívanie tmavých múk, celozrnných výrobkov, znížili limit obsahu soli v chlebe a pečive z 2 % na 1,8 %," spresnila Holéciová.
Cukrári podľa nej tento rok začali vyrábať výrobky s vyšším podielom ovocia a nižším obsahom tuku. Pekári rozšírili ponuku svojich výrobkov aj pre segment rýchleho občerstvenia. Za úspech podľa nej považujú aj to, že cestovinári vyrábajú cestoviny z tvrdej pšenice, kvalitou porovnateľné s talianskymi cestovinami. Zvýšilo sa aj povedomie spoločnosti o chlebe a obilninách ako základe zdravej výživy. "Pekárov však mrzí, že v roku 2015 sa nepodarilo zvýšiť záujem žiakov o pekárske, cukrárske a cestovinárske remeslo," dodala hovorkyňa SPPK.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktorý je členom SPPK, je podľa jej informácií spokojný s tým, ako sa pekárom v roku 2015 podarilo prispôsobiť vyrábaný sortiment požiadavkám na zdravú výživu. "Podľa zväzu zvýšili využívanie tmavých múk, celozrnných výrobkov, znížili limit obsahu soli v chlebe a pečive z 2 % na 1,8 %," spresnila Holéciová.
Cukrári podľa nej tento rok začali vyrábať výrobky s vyšším podielom ovocia a nižším obsahom tuku. Pekári rozšírili ponuku svojich výrobkov aj pre segment rýchleho občerstvenia. Za úspech podľa nej považujú aj to, že cestovinári vyrábajú cestoviny z tvrdej pšenice, kvalitou porovnateľné s talianskymi cestovinami. Zvýšilo sa aj povedomie spoločnosti o chlebe a obilninách ako základe zdravej výživy. "Pekárov však mrzí, že v roku 2015 sa nepodarilo zvýšiť záujem žiakov o pekárske, cukrárske a cestovinárske remeslo," dodala hovorkyňa SPPK.