Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Ekonomika

SPPK: Poľnohospodári vítajú odškodnenie za sucho

Na archívnej snímke predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V čase obrovskej inflácie a energetickej krízy budú môcť naši chovatelia na istý čas pokojnejšie spávať, povedal predseda SPPK Emil Macho.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta kompenzácie za extrémne sucho, ktoré schválila vláda SR. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK, v reakcii na vládnu podporu na zmiernenie dosahov sucha na živočíšnu výrobu a objemové krmoviny v roku 2022.

Rýchla pomoc v celkovej výške 50 miliónov eur podľa nej pomôže na istý čas zastabilizovať počty hospodárskych zvierat. Extrémne sucho v tomto roku výrazne ovplyvnilo pestovateľov a najmä chovateľov. Najväčšiu ranu utŕžili plodiny, ktoré sa využívajú na kŕmenie hospodárskych zvierat. Viacerí chovatelia tak pre nedostatok krmiva už ohlásili rušenie chovov. Odškodnenie za tohtoročné sucho môže zabrániť likvidácii ďalších stád.

"Nikto si neželal, aby sme posielali zvieratá na bitúnky, preto musíme schválenú pomoc vysoko oceniť. Tu naozaj platí, že kto rýchlo dáva, dvakrát dáva. V čase obrovskej inflácie a energetickej krízy budú môcť naši chovatelia na istý čas pokojnejšie spávať. Rýchla pomoc pomôže zastabilizovať aktuálne počty zvierat," povedal predseda SPPK Emil Macho.

Chovatelia hospodárskych zvierat sú podľa SPPK dlhodobo v strate, ktorú kompenzujú najmä cez rastlinnú výrobu. Z dlhodobého hľadiska ide o neudržateľný stav, ktorý je nutné urgentne riešiť. O rozširovaní chovov dnes nemôže byť ani reč. Preto nemožno hovoriť ani o slovenskom bravčovom, hydinovom či hovädzom mäse, ani o tunajšom mlieku a mliečnych výrobkoch na pultoch slovenských obchodov. Podpora živočíšnej výroby by mala byť aj v najbližších rokoch samozrejmosťou, aby sa potravinová sebestačnosť dokázala v základných potravinách postupne zvyšovať.