Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

SPPK: Sucho sa už prejavuje na porastoch jesenných plodín

Na snímke žatva kukurice na zrno. Foto: TASR - Roman Hanc

Slovenský hydrometeorologický ústav v monitoringu pôdneho sucha k 4. augustu informuje, že zásoba vody v pôde a relatívne nasýtenie je v povrchovej vrstve (0 až 40 cm) pod hranicou 10 %.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Poľnohospodári potvrdzujú, že po prvej polovici daždivého roka sa "karta obrátila" a nastúpilo sucho. Prejavuje sa už na porastoch jesenných plodín a najmä na kukurici. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

"Slovenský hydrometeorologický ústav v monitoringu pôdneho sucha k 4. augustu informuje, že zásoba vody v pôde a relatívne nasýtenie je v povrchovej vrstve (0 až 40 cm) pod hranicou 10 %, najmä v južnej časti západného a stredného Slovenska. Celkovo je nasýtenie pod touto kritickou hranicou na takmer pätine územia. Nasýtenie pod hranicou 50 % je už na takmer celom území," priblížila.

Extrémne sucho je podľa Holéciovej na Orave, v horských oblastiach v Žilinskom a Banskobystrickom kraji a celkovo zasahuje 4 % územia. "V povrchovej vrstve je extrémne sucho na Pohroní, Hornej Nitre, v Kremnických vrchoch, Veľkej Fatre a Nízkych Tatrách a celkovo zasahuje 5 % územia. V hlbšej vrstve je extrémne sucho naďalej na Orave, Liptove, v pohoriach na strednom Slovensku a lokálne aj na juhozápade Slovenska," spresnila.

"Z informácií, ktoré nám poskytli poľnohospodári vyplýva, že rôzna miera intenzity sucha má v tomto čase vplyv na jesenné plodiny. Komárňanskí poľnohospodári hovoria o suchých porastoch, najmä na ľahších pôdach. Trpia porasty slnečnice, kukurice a sóje," upozornila.

Poznamenala, že podľa Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Trenčín sa chýbajúce zrážky prejavujú najmä v cukrovej repe a kukurici, ktorá, ak je ešte na štrkových pôdach, trpí výrazným nedostatkom vlahy. Kvôli veľmi teplému mesiacu júl sú miesta, kde v tomto regióne vôbec nepršalo a nedá sa robiť podmietanie strnísk po žatve.

Holéciová dodala, že poľnohospodári čakajú na ďalší vývoj počasia a dúfajú, že im prinesie vlahu pre plodiny jesenného zberu. "Popri tlaku škodcov (hraboše, poľovná zver) a legislatívnych požiadavkách zo strany štátu na poľnohospodárov, konštatujeme problematický doterajší priebeh poľnohospodárskeho roka 2024," uzavrela hovorkyňa SPPK.