Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 29. september 2024Meniny má Michal a Michaela
< sekcia Ekonomika

SPPK: V potravinárstve v 2. štvrťroku pracovalo 32.672 zamestnancov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2024 zaznamenali vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov.

Bratislava 28. septembra (TASR) - V slovenskom potravinárskom priemysle v 2. štvrťroku 2024 pracovalo 32.672 zamestnancov. Oproti 2. štvrťroku 2023 sa stav zamestnancov zvýšil o 1,6 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvýraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2024 zaznamenali vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov, kde počet zamestnancov medziročne stúpol o 27,9 %.

Výraznejšie zvýšenie počtu zamestnancov evidovali vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, kde počet zamestnancov oproti minulému roku vzrástol o 8,2 %, vo výrobe hotových výrobkov (o 8,1 %) a vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (o sedem %).

Priemerný počet zamestnancov sa v sledovanom období zvýšil vo výrobe pekárskych vrátane cukrárskych výrobkov, okrem trvanlivých výrobkov (o 4,2 %), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (o 4,2 %), vo výrobe mlynských výrobkov (o 3,6 %), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (o 3,2 %), v odvetví úpravy a spracovania mlieka (o 2,6 %) a vo výrobe cestovín (o 1,6 %).

Najvýraznejšie zníženie počtu zamestnancov v 2. štvrťroku 2024 nastalo vo výrobe a konzervovaní hydiny, medziročne o 24,8 %.

Výraznejšie zníženie počtu zamestnancov zaznamenali vo výrobe hroznového vína (o 7,9 %), vo výrobe destilovaných alkoholických nápojov (o 7,7 %) a vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (o 7,4 %).

Priemerný počet zamestnancov sa znížil vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (o 1,2 %), vo výrobe mäsových výrobkov vrátane hydinových (o 0,5 %) a vo výrobe piva a sladu (o 0,5 %).