Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Správa ciest pripravuje pokračovanie výstavby obchvatu mesta Prievidza

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Náklady na zabezpečenie štúdie realizovateľnosti odhadli cestári na 510.000 eur.

Prievidza 28. októbra (TASR) - Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje pokračovanie obchvatu mesta Prievidza. Opodstatnenosť druhej etapy určí štúdia realizovateľnosti, jej dodávateľa hľadajú cestári cez verejnú súťaž.

"Úlohou štúdie je verifikovať technicky, ekonomicky a environmentálne najvhodnejšie riešenie trasovania obchvatu mesta Prievidza s cieľom odkloniť tranzitnú dopravu z intravilánu mesta s optimalizáciou križovatkových napojení, nákladovosti a etapizácie výstavby," uviedla SSC v oznámení o vyhlásení súťaže vo vestníku verejného obstarávania.

Predmetom hodnotenia uskutočniteľnosti je podľa nej stavba I. etapy, II. úseku pred vyhlásením verejného obstarávania na zhotoviteľa, ako aj II. etapy a západného obchvatu rozdeleného na stavebné úseky 1 a 2.

"Obchvat mesta Prievidza v podobe preložky cesty I/64 je súčasťou komunikačného koridoru v orientácii sever-juh prepájajúceho krajské mestá Žilina a Nitra. Úlohou spracovateľa je objektívne vyhodnotiť dopravný potenciál variantného trasovania mestského obchvatu pri zohľadnení multimodality širších dopravných vzťahov," priblížila spoločnosť.

Existujúce dopravné problémy mesta bude podľa nej potrebné riešiť kombináciou výstavby obchvatu s opatreniami v iných módoch dopravy za účelom zabezpečenia mobilitných potrieb obyvateľstva v širšom spádovom území s dôrazom na módy verejnej a nemotorovej dopravy s primeranou sieťou dopravnej infraštruktúry.

Náklady na zabezpečenie štúdie realizovateľnosti odhadli cestári na 510.000 eur. Ako kritérium pre výber víťaza súťaže určili najnižšiu ponúknutú sumu.

SSC vyhlásila verejnú súťaž na dodávateľa výstavby časti obchvatu, konkrétne prvej etapy II. stavby, začiatkom októbra. Náklady odhadla približne na 32,6 milióna eur.

Prievidzská samospráva už skôr upozornila, že obchvat pomôže odľahčiť dopravu v meste až po tom, čo bude vybudovaný celý.

Prvý úsek stavby I/64 - obchvat Prievidza začala SSC - Investičná výstavba a správa ciest Žilina stavať v roku 2008. Zrealizovaný je však zatiaľ len od priemyselného parku v Prievidzi po kruhový objazd pri Bojniciach.