Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

SR plní dohovor o bezpečnosti naskladaní s rádioaktívnymi materiálmi

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spoločný dohovor je medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti.

Bratislava 21. augusta (TASR) - Slovensko plní ustanovenia Spoločného dohovoru o bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom. Sú vytvorené všetky predpoklady na úspešnú obhajobu národnej správy počas 8. posudzovacieho zasadnutia, ktoré sa uskutoční v marci budúceho roka vo Viedni, v sídle Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE). Vyplýva to návrhu Národnej správy SR o bezpečnosti nakladania s vyhoretým palivom a o bezpečnosti nakladania s rádioaktívnym odpadom, ktorú v stredu schválila vláda.

Splnené bolo napríklad odporúčanie vytvoriť, implementovať a pravidelne precvičovať Národný havarijný plán pripravenosti a odozvy pre prípad radiačnej alebo havarijnej udalosti, ale aj aktualizáciu Vnútroštátnej politiky a vnútroštátneho programu nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi v SR či ustanovenie o financovaní inštitucionálneho rádioaktívneho odpadu do právnych predpisov.

Plní sa odporúčanie o zapojení verejnosti do procesu výberu lokality pre zariadenia na ukladanie rádioaktívnych odpadov či pokračovaní v rozvoji a implementácii Vnútroštátnej politiky a vnútroštátneho programu nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnymi odpadmi v SR so zameraním sa na hlbinné geologické úložisko.

Spoločný dohovor je medzinárodnoprávne záväzným dokumentom v oblasti jadrovej bezpečnosti. Bol vypracovaný s cieľom vytvoriť zásady organizačných, technických a legislatívnych požiadaviek na zabezpečenie vysokej úrovne bezpečnosti nakladania s vyhoretým jadrovým palivom a rádioaktívnym odpadom na celom svete. Kontrolný mechanizmus plnenia spoločného dohovoru je zabezpečený na tzv. posudzovacích zasadaniach, na ktorých sa posúdia národné správy zmluvných strán. Slovensko k dohovoru pristúpilo v roku 1998.