Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Štát a odbory sa dohodli na valorizácii platov o 5 % od roku 2026

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Štát a KOZ pri kolektívnom vyjednávaní upravili aj podmienky zamestnávania. Dĺžku pracovného času stanovili na 7,5 hodiny denne.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. septembra (TASR) - Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov (KOZ) sa v štvrtom kole kolektívneho vyjednávania dohodli na valorizácii platov v štátnej a verejnej službe o 5 % od 1. januára 2026. V budúcom roku dostanú zamestnanci v štátnej a verejnej službe odmenu 800 eur. V utorok o tom informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

"Dnes, v utorok 17. septembra 2024, sa na Úrade vlády SR uskutočnilo 4. kolo kolektívneho vyjednávania ku kolektívnym zmluvám vyššieho stupňa. Zástupcovia štátu a Konfederácia odborových zväzov dospeli k dohode. Podľa nej bude v roku 2025 poskytnutá odmena každému zamestnancovi v štátnej službe a zamestnancovi vo verejnej službe vo výške 800 eur, ktorá bude vyplatená najneskôr do 30. júna 2025, s podmienkou odpracovania aspoň jedného pracovného dňa. Od 1. januára 2026 sa budú mzdy v štátnej službe a vo verejnej službe valorizovať o 5 %," uviedol Úrad vlády SR.

Štát a KOZ pri kolektívnom vyjednávaní upravili aj podmienky zamestnávania. Dĺžku pracovného času stanovili na 7,5 hodiny denne. Podľa úradu vlády je to oproti štandardnému osemhodinovému pracovnému času kratší pracovný čas o 6,25 %. Štát a odbory sa dohodli na základnej výmere dovolenky päť týždňov. Ešte o týždeň viac dovolenky dostanú zamestnanci nad 33 rokov a tí, ktorí sa trvale starajú o dieťa.

V kolektívnej zmluve sa strany dohodli aj na jednom funkčnom plate nad rámec zákonných povinností v prípade odstupného a odchodného. Stanovili si tiež vyššiu percentuálnu sadzbu dennej výšky náhrady príjmu pri dočasnej práceneschopnosti zamestnanca, najviac vo výške 80 % denného vymeriavacieho základu štátneho zamestnanca. V kolektívnej zmluve tiež dohodli dva dni plateného voľna pre zamestnancov, inak známe ako sickday a tiež príspevok do doplnkového dôchodkového sporenia (DDS) najmenej dve % z objemu zúčtovaných platov.