Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Štatistický úrad: Harmonizovaná inflácia v júli 2024 stúpla

Štatistický úrad SR. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V júli 2024 harmonizovaný index spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástol o 0,3 %.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Medziročná inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien podľa harmonizovanej európskej metodiky dosiahla v júli 2024 hodnotu 3 %, čo je o 0,6 percentuálneho bodu (p. b.) viac, ako bola jej hodnota v predchádzajúcom mesiaci. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Priemerná ročná miera harmonizovanej inflácie, porovnávajúca zmenu priemernej cenovej hladiny za priemer harmonizovaných indexov spotrebiteľských cien za posledných 12 mesiacov oproti priemeru predchádzajúcich 12 mesiacov, dosiahla v júli 2024 hodnotu 5 %, čo predstavuje pokles o 0,6 p. b. v porovnaní s jej hodnotou v júni 2024.

V júli 2024 harmonizovaný index spotrebiteľských cien medzimesačne v úhrne vzrástol o 0,3 %. Medzimesačné zvýšenie indexu bolo najviac ovplyvnené zvýšením cien v odboroch potraviny a nealkoholické nápoje (celkový kladný príspevok k medzimesačnej inflácii predstavoval +0,07 p. b.) a rekreácia a kultúra (zvýšenie cien organizovaných dovolenkových zájazdov najviac prispelo k celkovému kladnému príspevku +0,07 p. b.).

Vyšší kladný príspevok k medzimesačnej inflácii (+0,05 p. b.) zaznamenali aj v odbore doprava, pošty a spoje, rozličné tovary a služby. Naopak, pokles cien a najvyšší záporný príspevok k medzimesačnej inflácii sa dosiahol v odbore odevy a obuv (záporný príspevok celého odboru predstavoval -0,03 p. b.).