Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v apríli klesla, v rámci EÚ vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

V medziročnom porovnaní najviac klesla produkcia v stavebníctve v Belgicku nasledovanom Poľskom a Slovinskom.

Luxemburg 19. júna (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne v apríli klesla, zatiaľ čo v rámci celej Európskej únie (EÚ) sa zvýšila. TASR o tom informuje na základe predbežných údajov, ktoré zverejnil v stredu štatistický úrad EÚ Eurostat.

Podľa prvého odhadu Eurostatu sa stavebná produkcia v eurozóne po očistení o sezónne vplyvy v apríli medzimesačne znížila o 0,2 % po marcovom poklese o 0,5 %. V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v menovej únii klesla o 1,1 %.

V širšej Európskej únii zaznamenala stavebná produkcia v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu nárast o 0,2 % po tom, ako v marci klesla o 0,6 %. V medziročnom porovnaní pokles dosiahol 0,9 %.

Z pohľadu jednotlivých členských štátov EÚ, ktorých údaje sú k dispozícii, sa najvýraznejšie stavebná produkcia v apríli znížila medzimesačne v Belgicku, Slovinsku a Nemecku. V Belgicku klesla o 3,7 %, v Slovinsku o 2,7 % a v Nemecku o 2,1 %. Naopak, najviac vzrástla v Maďarsku, až o 11,1 %. Na druhom a treťom mieste boli Rumunsko a Slovensko. V Rumunsku sa stavebná produkcia zvýšila o 8 % a na Slovensku o 7,7 %.

V medziročnom porovnaní najviac klesla produkcia v stavebníctve v Belgicku nasledovanom Poľskom a Slovinskom. V Belgicku pokles predstavoval 9,3 %, v Poľsku 6 % a v Slovinsku o 5,3 %. Najvýraznejší rast stavebná produkcia zaznamenala v Maďarsku (15,6 %), Rumunsku (13,2 %) a Portugalsku, kde sa zvýšila o 6,8 %. Na Slovensku zaznamenala nárast o 4,9 %.