Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Stavebná produkcia v eurozóne v júli medzimesačne stagnovala

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Medziročne sa produkcia v pozemnom staviteľstve v júli znížila v eurozóne o 3,5 % a v EÚ o 4,6 % a pri inžinierskych stavbách vzrástla o 0,2 % v eurozóne, zatiaľ čo v EÚ klesla o 0,4 %.

Luxemburg 18. septembra (TASR) - Stavebná produkcia v v eurozóne sa v júli oproti júnu nezmenila. V celej Európskej únii (EÚ) sa mierne zvýšila, o 0,2 %. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v stredu zverejnil na svojej internetovej stránke európsky štatistický úrad Eurostat.

V medziročnom porovnaní však výkon stavebníctva v euroregióne v júli 2024 klesol, už šiesty mesiac po sebe, a to o 2,2 %, po revidovanom znížení o 1,3 % v predchádzajúcom mesiaci.

V EÚ sa stavebná produkcia v júli medziročne znížila o 2,4 % (-1,8 % v júni).

Eurostat uviedol tiež, že produkcia v pozemnom staviteľstve v júni medzimesačne klesla o 0,8 % v eurozóne a 0,2 % v EÚ. V prípade inžinierskych stavieb bola v eurozóne stabilná, ale v celej EÚ sa znížila o 0,7 %.

Medziročne sa produkcia v pozemnom staviteľstve v júli znížila v eurozóne o 3,5 % a v EÚ o 4,6 % a pri inžinierskych stavbách vzrástla o 0,2 % v eurozóne, zatiaľ čo v EÚ klesla o 0,4 %.

Spomedzi členov eurozóny, ktorých júlové údaje mal Eurostat k dispozícii, najprudší medzimesačný nárast produkcie v stavebníctve zaznamenali Belgicko (7,7 %), Česko (6,8 %) a Slovinsko (3,2 %). A najväčší pokles Francúzsko (-2,2 %), Slovensko (-1,6 %) a Holandsko (-1,3 %).

V medziročnom porovnaní sa výkon v stavebníctve v júli najviac prepadol v Slovinsku (-12 %), Holandsku (-7,8 %) a vo Švédsku (-7,5 %). Najvýraznejšie stúpol v Bulharsku a Španielsku (v oboch o 2,5 %), Česku (2 %) a Portugalsku (1,7 %).

Na Slovensku stavebná produkcia v júli medziročne klesla o 7,2 %.