Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Ekonomika

Nálada amerických stavbárov sa v septembri mierne zlepšila

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index dôvery amerických stavbárov dosiahol v septembri 41 bodov oproti augustovej hodnote 39 bodov.

Washington 17. septembra (TASR) - Nálada medzi americkými stavbármi sa v septembri zlepšila, pričom prekonala očakávania trhov. Poukázal na to prieskum banky Wells Fargo a Národného združenia staviteľov domov (NAHB). Informovala o tom agentúra DPA.

Index dôvery amerických stavbárov dosiahol v septembri 41 bodov oproti augustovej hodnote 39 bodov. Predstavuje to prvý rast po štyroch mesiacoch poklesu po sebe a zároveň výraznejšie tempo rastu, než sa čakalo. Ekonómovia predpokladali, že index sa zvýši na 40-bodovú úroveň.

Výrazne vzrástol optimizmus stavbárov v súvislosti s očakávaniami predaja domov v budúcich šiestich mesiacoch. Príslušný index očakávaného predaja dosiahol v septembri 53 bodov, zatiaľ čo v auguste predstavoval 49 bodov. Rast, aj keď menšom rozsahu, zaznamenal aj čiastkový index súčasných podmienok predaja. Dosiahol 45 bodov oproti augustovej hodnote 44 bodov.

Trhy teraz čakajú na údaje amerického ministerstva obchodu o výstavbe nových domov za mesiac august. Ministerstvo údaje zverejní v stredu 18. septembra.