Podľa Indexu štedrovečernej večere, ktorý MF DNES sleduje od roku 2002, bude tento rok sviatočná hostina pre české domácnosti o 4,2 % drahšia ako v predchádzajúcom roku.
Autor TASR
Praha 22. decembra (TASR) - Štedrovečerná večera v Česku je z roka na rok drahšia, a ani tento rok nie je výnimkou. Za nákupný košík naplnený základnými potravinami, z ktorých si české domácnosti zostavujú tradičné vianočné menu, tento rok zaplatia o 77 korún (2,78 eura) viac ako vlani, konštatuje dnes na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes (MF DNES).
Podľa Indexu štedrovečernej večere, ktorý MF DNES sleduje od roku 2002, bude tento rok sviatočná hostina pre české domácnosti o 4,2 % drahšia ako v predchádzajúcom roku. V priemere za ňu zaplatia 1900 Kč.
Je to prekvapujúco vysoký nárast vzhľadom na vlaňajší rekordný 6-% skok a na nízku infláciu v Česku. Aj údaje štatistického úradu potvrdzujú, že potraviny v susednej krajine sú tento mesiac zhruba o 4,5 % drahšie než vlani v decembri. Hlavným dôvodom sú vyššie ceny zemiakov a bravčového.
"Zemiaky doplatili na zlú úrodu a klesajúcu sebestačnosť Česka v ich produkcii," povedala MF DNES hovorkyňa českej potravinárskej komory Jarmila Štolcová.
A na budúci rok zdražejú potraviny ešte viac aj kvôli zásahu Českej národnej banky (ČNB), ktorá oslabila kurz koruny voči euru. Zdôvodnila to obavou z deflácie, teda klesajúcich cien, čo by mohlo viest k ekonomickým problémom. To je pre ľudí, ktorí za jedlo platia čím ďalej, tým viac, argumentácia úplne nepochopiteľná.
ČNB to však vidí "makroekonomicky": vo výpočte celkovej inflácie tvoria potraviny nápoje len 15 %.
"Za hrozbou deflácie nie sú potraviny, problém je v ostatných položkách," vysvetľuje David Marek, ekonóm Patria Finance.
Výsledky indexu MF DNES nechcela ČNB komentovať. "Centrálna banka rozhoduje o menovej politike na základe oficiálnych celkových štatistických dát o domácej a svetovej ekonomike," povedal novinám Tomáš Zimmermann z tlačového oddelenia banky.
Podľa Indexu štedrovečernej večere, ktorý MF DNES sleduje od roku 2002, bude tento rok sviatočná hostina pre české domácnosti o 4,2 % drahšia ako v predchádzajúcom roku. V priemere za ňu zaplatia 1900 Kč.
Je to prekvapujúco vysoký nárast vzhľadom na vlaňajší rekordný 6-% skok a na nízku infláciu v Česku. Aj údaje štatistického úradu potvrdzujú, že potraviny v susednej krajine sú tento mesiac zhruba o 4,5 % drahšie než vlani v decembri. Hlavným dôvodom sú vyššie ceny zemiakov a bravčového.
"Zemiaky doplatili na zlú úrodu a klesajúcu sebestačnosť Česka v ich produkcii," povedala MF DNES hovorkyňa českej potravinárskej komory Jarmila Štolcová.
A na budúci rok zdražejú potraviny ešte viac aj kvôli zásahu Českej národnej banky (ČNB), ktorá oslabila kurz koruny voči euru. Zdôvodnila to obavou z deflácie, teda klesajúcich cien, čo by mohlo viest k ekonomickým problémom. To je pre ľudí, ktorí za jedlo platia čím ďalej, tým viac, argumentácia úplne nepochopiteľná.
ČNB to však vidí "makroekonomicky": vo výpočte celkovej inflácie tvoria potraviny nápoje len 15 %.
"Za hrozbou deflácie nie sú potraviny, problém je v ostatných položkách," vysvetľuje David Marek, ekonóm Patria Finance.
Výsledky indexu MF DNES nechcela ČNB komentovať. "Centrálna banka rozhoduje o menovej politike na základe oficiálnych celkových štatistických dát o domácej a svetovej ekonomike," povedal novinám Tomáš Zimmermann z tlačového oddelenia banky.