Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Ekonomika

Organizácie nemeckého turizmu vyzvali na otvorenosť voči cudzincom

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk - Viktória Brincková

Najčastejšími návštevníkmi Nemecka boli v roku 2023 dovolenkári z Holandska (11,5 milióna prenocovaní), Švajčiarska (6,8 milióna) a USA (6,5 milióna).

Weimar 27. augusta (TASR) - Strešné organizácie cestovného ruchu v Nemecku v utorok spoločne vyzvali na väčšiu otvorenosť voči cudzincom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Iba Nemecko otvorené svetu je atraktívnou cestovateľskou destináciou," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnili Združenie nemeckého turizmu (DTV) a Nemecký cestovný zväz (DRV). Rastúci izolacionizmus a nacionalizmus označili za nepriateľa cestovného ruchu, ktorý ohrozuje existenciu odvetvia. Z tohto dôvodu je potrebné odmietnuť všetky formy pravicového extrémizmu a nehumánnej ideológie, zdôraznili. "Netolerujeme antidemokratické sily podnecujúce atmosféru neistoty, strachu a nenávisti v našej krajine a v našich mestách," uvádza sa ďalej v stanovisku.

Podľa údajov Spolkového štatistického úradu Destatis nemecké hotely, kempy a rekreačné zariadenia v minulom roku evidovali 487,2 milióna prenocovaní, z čoho 80,9 milióna pripadlo na zahraničných hostí. Cudzinci sa na celkovom počte hostí vlani podieľali 16,6 percenta. To bolo o 1,5 percentuálneho bodu viac ako v roku 2022, ale zároveň o 1,5 percentuálneho bodu menej ako v rekordnom roku 2019.

Najčastejšími návštevníkmi Nemecka boli v roku 2023 dovolenkári z Holandska (11,5 milióna prenocovaní), Švajčiarska (6,8 milióna) a USA (6,5 milióna). Medzi obľúbené dovolenkové destinácie patrili Berlín, Mníchov a Hamburg.

DTV je záujmové združenie miestnych, regionálnych a celoštátnych organizácií cestovného ruchu. DRV zastupuje cestovné kancelárie a agentúry, ktoré podľa údajov združenia tvoria väčšinu obratu v nemeckom turizme.