Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Ceny pohonných látok aj v 31. týždni pokračovali v zlacňovaní

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Spotrebiteľské ceny najpoužívanejších pohonných látok v uplynulom týždni opäť klesli a dosiahli najnižšie hodnoty od polovice júna.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Ceny pohonných látok aj v 31. týždni pokračovali v zlacňovaní. Prémiový benzín 98 klesol pod sumu 1,80 eura za liter a diesel sa dostal pod hranicu 1,50 eura za liter. V piatok o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR s tým, že aktuálne ceny pohonných látok boli v priemere o 6 % nižšie ako vlani.

Spotrebiteľské ceny najpoužívanejších pohonných látok v uplynulom týždni opäť klesli a dosiahli najnižšie hodnoty od polovice júna. Cena motorovej nafty klesla v 31. týždni na sumu 1,484 eura, čo bolo oproti predchádzajúcemu týždňu menej o dva centy za liter. Cena benzínu 95 klesla o viac ako jeden cent na 1,579 eura za liter. O jeden cent zlacnel aj benzín 98, ktorý sa predával za 1,789 eura za liter.

Pokles cien za predchádzajúci týždeň zaznamenali aj plyny. Kilogram skvapalneného zemného plynu (LNG) sa predával za 1,598 eura, teda o 1,5 centa lacnejšie ako v predošlom týždni. Skvapalnený ropný plyn (LPG) nepatrne zlacnel a jeho cena bola 0,687 eura za liter. Cena stlačeného zemného plynu (CNG) sa dlhodobo pohybuje okolo aktuálnej hodnoty 1,601 eura za kilogram.

Aktuálna cena benzínu 95 bola medziročne nižšia o 7,3 % a prémiový benzín 98 bol lacnejší o 5,8 %. Cena dlhodobo najpredávanejšieho paliva, motorovej nafty, bola v porovnaní s vlaňajškom nižšia o 5,1 %. Cena plynu LNG bola o 12,5 % vyššia a plyn CNG bol oproti minulému roku drahší o 6,7 %. Naopak, cena plynu LPG medziročne klesla o 0,9 %.