Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Chudoba ohrozuje 17,6 % obyvateľov, situácia sa zhoršuje od roku 2020

Ilustračné foto Foto: TASR

Rizikovejšie na výskyt chudoby sú domácnosti s deťmi, pričom najviac ohrozené sú neúplné rodiny, v ktorých chudoba zasiahla 46,4 % osôb.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 17. októbra (TASR) - Chudoba ohrozovala v minulom roku 17,6 % obyvateľov Slovenska, čo predstavuje takmer 943.000 ľudí. Počet aj podiel osôb ohrozených rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia v roku 2023 medziročne stúpol o 55.000 osôb, respektíve o 1,1 percentuálneho bodu, pričom tieto čísla sa zhoršujú od roku 2020. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

"Z hľadiska vývoja v čase ukazovatele chudoby na Slovensku do roku 2020 klesali, od roku 2020 v dôsledku pandémie COVID-19 a nárastu cien a inflácie sa však situácia postupne zhoršuje," priblížil úrad. Na Slovensku tak minulý rok čelil chudobe alebo sociálnemu vylúčeniu približne každý šiesty obyvateľ.

Počet a podiel ohrozených obyvateľov sa podľa údajov ŠÚ v rámci regiónov Slovenska dlhodobo zásadne líši. Najvyššia miera rizika chudoby a sociálneho vylúčenia je dlhodobo v Prešovskom kraji, v ktorom minulý rok čelilo chudobe 27,6 % obyvateľov. Podiely osôb ohrozených chudobou nad úrovňou 20 % mali tiež Banskobystrický a Košický kraj. Naopak najnižší podiel obyvateľov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením je dlhodobo v Bratislavskom kraji, v roku 2023 to bolo 9,5 % obyvateľov.

Počas minulého roka sa situácia medziročne zhoršila v šiestich z ôsmich regiónov Slovenska, najvýraznejšie v Nitrianskom a Prešovskom kraji. Celkový podiel ľudí ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením medziročne mierne klesol v Bratislavskom a Trnavskom kraji, doplnili štatistici.

Rizikovejšie na výskyt chudoby sú podľa nich domácnosti s deťmi, pričom najviac ohrozené sú neúplné rodiny, v ktorých chudoba zasiahla 46,4 % osôb. Ďalej boli ohrozené úplné rodiny s vyšším počtom detí, a teda domácnosti dvoch dospelých s tromi a viacerými závislými potomkami. Až 37,1 % ľudí žijúcich v takomto type domácnosti bolo dotknutých chudobou alebo sociálnym vylúčením. Najčastejší problém ľudí je nízky príjem, pričom v minulom roku žilo pod hranicou príjmovej chudoby viac ako 14 % obyvateľov Slovenska, uzavrel ŠÚ SR.