Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Ekonomika

ŠÚ SR: Tržby v auguste klesli v troch z piatich odvetví ekonomiky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Tržby podnikov priemyslu v auguste tohto roka medziročne klesli o 8,1 % (v stálych cenách). Bol to tretí najvýraznejší pokles v tomto roku.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Tržby v auguste skončili v poklese v troch z piatich mesačne sledovaných odvetví ekonomiky. Po raste v minulom mesiaci klesli tržby v priemysle, v doprave a skladovaní, ako aj v stavebníctve. Rast sa udržal iba vo vybraných trhových službách a v informačných a komunikačných činnostiach. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Tržby podnikov priemyslu v auguste tohto roka medziročne klesli o 8,1 % (v stálych cenách). Bol to tretí najvýraznejší pokles v tomto roku. Spomedzi 16 sledovaných priemyselných odvetví zaznamenalo podľa ŠÚ medziročne nižšie tržby až 13. Augustové tržby vo vybraných trhových službách medziročne stúpli o 9,4 %, tempom nad deväť percent rástli tretíkrát v tomto roku.

Podniky dopravy a skladovania zaznamenali mierne zníženie tržieb o 0,5 %. Pokles zaznamenali druhýkrát v tomto roku. Tržby v informačných a komunikačných činnostiach sa medziročne zvýšili o 1,4 %, tempo rastu sa však výrazne spomalilo. Stavebným podnikom v auguste klesli tržby medziročne o vyše 11 %. Dvojciferný pokles zaznamenali druhýkrát v prebiehajúcom roku. Nižšie tržby pretrvávali v stavebníctve posledných dvanásť mesiacov.

Tržby v medzimesačnom porovnaní (po očistení od sezónnych vplyvov) klesli vo všetkých piatich odvetviach - vo vybraných trhových službách o 2,2 %, stavebníctve o 4,6 %, priemysle o 1,2 %, v podnikoch dopravy a skladovania o 1,1 % a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,1 %.

V súhrne za úvodných osem mesiacov tohto roka tržby za vlastné výkony a tovar medziročne stúpli vo vybraných trhových službách o 7,4 %, informačných a komunikačných činnostiach o 5,2 % a v doprave a skladovaní o dve percentá. Naopak, kumulatívne tržby klesli v stavebníctve o 7,3 % a v priemysle o 3,6 %.