Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor eurozóny v marci prekvapujúco ožil a vrátil sa k rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Náladu v eurozóne však ovplyvňujú aj obavy z opätovného šírenia nákazy v regióne.

Londýn 24. marca (TASR) – Súkromný sektor eurozóny v marci prekvapujúco ožil a vrátil sa k rastu. Jeho motorom bol výrobný sektor, ktorý dosiahol najväčšie tempo za 23 rokov a pomohol eliminovať pokračujúci pokles dominantného sektora služieb na celkové výsledky bloku. Náladu v eurozóne však ovplyvňujú aj obavy z opätovného šírenia nákazy v regióne. Ukázali to v stredu predbežné údaje spoločnosti IHS Markit.

Markit upozornila tiež, že vzhľadom na tretiu vlnu pandémie nového koronavírusu a s ňou spojené blokády, ako aj pomalé zavádzanie vakcín v regióne, by konečné údaje, ktoré zverejní v apríli, mohli byť revidované smerom nadol.

Podľa rýchleho odhadu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v marci vzrástol na 52,5 bodu z februárových 48,8 bodu.

Marcová hodnota indexu prekročila hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu a je najväčšia za osem mesiacov. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí očakávali, že kombinovaný PMI dosiahne len 49,1 bodu.

Vyhliadky sa však zhoršili v dôsledku zvyšovania miery infekcie ochorenia COVID-19 a nových blokád,“ uviedol Chris Williamson, hlavný ekonóm spoločnosti IHS Markit.

„Sektor služieb zostáva slabým miestom ekonomiky regiónu, ale aj tu sa miera poklesu v marci zmiernila, pretože spoločnosti profitovali z oživenia výrobného sektora, zákazníci sa prispôsobili životu počas pandémie a vyhliadky zostali relatívne pozitívne,“ dodal.

Aktivitu v eurozóne v marci podporilo najmä Nemecko, najväčšia ekonomika bloku. Jej kombinovaný PMI dosiahol v marci 37-mesačné maximum 56,8 bodu. Vo Francúzsku, druhom najväčšom hospodárstve eurozóny, sa však PMI aj v marci udržal pod hranicou 50 bodov, aj keď sa k nej tesne priblížil, keďže stúpol na 49,5 bodu zo 47 bodov vo februári. Zvyšok regiónu po prvý raz od vlaňajšieho júla zaznamenal mierny rast, tesne nad hranicou 50 bodov.

Prieskum aj v marci potvrdil odlišné trendy vývoja v oboch kľúčových sektoroch eurozóny. Kým dominantný sektor služieb opäť zaznamenal pokles, aj keď najmiernejší za sedem mesiacov, výrobný sektor pokračoval v expanzii a rekordným tempom.

Konkrétne, PMI dominantného sektora služieb, ktorý zahŕňa celú škálu firiem od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, v marci vzrástol na 48,8 bodu z februárových 45,7 bodu. Hodnota indexu je najväčšia za sedem mesiacov. Analytici pritom odhadovali, že dosiahne len 46 bodov.

A zároveň, PMI výrobného sektora sa tento mesiac vyšplhal na 62,4 bodu, čo je jeho najväčšia hodnota od júna 1997, z 57,9 bodu vo februári. Analytici pritom počítali s jeho miernym znížením na 57,7 bodu. K lepšiemu, ako očakávanému výsledku prispelo ďalšie oživenie globálneho dopytu.

Williamson sa domnieva, že tento "dvojrýchlostný trend" v eurozóne bude pravdepodobne ešte nejaký čas pretrvávať, pretože kým výrobcovia ťažia z oživenia globálneho dopytu, firmy poskytujúce služby zákazníkom sú naďalej obmedzované blokádami a dodržiavaním sociálneho dištancovania.