Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Ekonomika

Súkromný sektor v USA zamestnal vo februári menej ľudí, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa najnovších údajov inštitútu ADP a spoločnosti Moody’s Analytics zamestnávatelia v súkromnom sektore v USA vytvorili vo februári 2021 len 117.000 nových pracovných miest.

Washington 3. marca (TASR) - Americkí zamestnávatelia vytvorili vo februári menej nových pracovných miest, ako predpovedali ekonómovia. To naznačuje, že ožívanie trhu práce je stále pomalé napriek očkovaniu, vďaka ktorému sa zlepšuje stav verejného zdravia v krajine.

Podľa najnovších údajov inštitútu ADP a spoločnosti Moody’s Analytics zamestnávatelia v súkromnom sektore v USA vytvorili vo februári 2021 len 117.000 nových pracovných miest.

Analytici pritom odhadovali, že americký súkromný sektor prijme v sledovanom období 177.000 nových ľudí po tom, ako firmy v januári vytvorili po revízii až 195.000 nových pracovných miest namiesto pôvodne hlásených 174.000.

Slabší ako očakávaný výsledok z trhu práce nie je dobrou správou pre ekonomiku, ktorej motorom sú výdavky domácností. Údaje ADP a spoločnosti Moody's Analytics však nebývajú veľmi presné a líšia sa od komplexnejších vládnych čísiel o vývoji zamestnanosti pre rozdiely v metodike.

Daniel Silver, ekonóm spoločnosti JPMorgan, v tejto súvislosti skonštatoval, že je ťažké použiť údaje ADP na predpovedanie výsledkov ministerstva práce o vývoji zamestnanosti.

Napriek tomu sa správa inštitútu stále považuje za jeden z ukazovateľov "zdravia" amerického trhu práce. Ten pomaly naberá tempo, pretože niektoré obmedzenia pre firmy poskytujúce služby boli zmiernené po poklese nových infekcií a hospitalizácií na ochorenie COVID-19.

Ale týždňové údaje o počte nových žiadosti o podporu v nezamestnanosti sú stále vysoko nad hranicou 665.000, čo bolo maximu počas tzv. veľkej recesie v rokoch 2007 - 2009. Najmenej 19 miliónov ľudí v USA dostáva stále podporu v nezamestnanosti.

Podľa iných čísiel americká ekonomika už obnovila 12,3 milióna z 22,2 milióna pracovných miest, ktoré stratila počas pandémie. Neočakáva sa však, že sa zamestnanosť vráti na úroveň pred pandémiou skôr ako v roku 2024.