Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Ekonomika

Švajčiarsko zníži limit na dovoz tovaru oslobodeného od dane

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Od 1. januára 2025 budú môcť súkromné osoby dovážať bez dane tovar v hodnote do 150 švajčiarskych frankov , zatiaľ čo v súčasnosti sa uplatňuje limit 300 CHF.

Ženeva 16. októbra (TASR) - Švajčiarsko sa chystá znížiť na polovicu hodnotu tovaru, ktorý sa môže do krajiny dovážať bez dane na súkromné účely, v snahe obmedziť nákupy švajčiarskych občanov v zahraničí, oznámilo v stredu švajčiarske ministerstvo financií. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Od 1. januára 2025 budú môcť súkromné osoby dovážať bez dane tovar v hodnote do 150 švajčiarskych frankov (159,56 eura), zatiaľ čo v súčasnosti sa uplatňuje limit 300 CHF. Ak hodnota tovaru presiahne túto hranicu, budú musieť spotrebitelia zaplatiť daň z pridanej hodnoty (DPH), ktorá je vo Švajčiarsku na úrovni 8,1 %.

Švajčiari žijúci v pohraničných oblastiach s Nemeckom, Francúzskom, Talianskom a Rakúskom bežne nakupujú v zahraničí, kde sú výrobky často lacnejšie a mnohé obchody sa prispôsobili švajčiarskym zákazníkom. Ministerstvo financií uviedlo, že cieľom je "zlepšiť spravodlivosť zdaňovania a bojovať proti nákupnej turistike", a dodalo, že súkromné osoby budú môcť pomocou online aplikácie deklarovať dovážaný tovar a zaplatiť všetky príslušné clá.

(1 EUR = 0,9401 CHF)