Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 24. august 2024Meniny má Bartolomej
< sekcia Ekonomika

Švédska banka oznámila za 2. kvartál lepšie výsledky, ako očakávali

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Jedna z najväčších švédskych bánk v utorok oznámila, že v 2. štvrťroku dosiahla čistý zisk 9,42 miliardy švédskych korún (816,47 milióna eur).

Štokholm 16. júla (TASR) - Švédska banka SEB zaznamenala v 2. štvrťroku mierny pokles čistého zisku, výsledky však boli lepšie, než sa očakávalo. Príjmy z úrokov sa síce znížili, na druhej strane sa lepšie vyvíjala situácia v iných segmentoch. Informovala o tom agentúra Reuters.

Jedna z najväčších švédskych bánk v utorok oznámila, že v 2. štvrťroku dosiahla čistý zisk 9,42 miliardy švédskych korún (816,47 milióna eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zisk síce klesol, keď pred rokom zaznamenala banka zisk 9,77 miliardy SEK, výsledok bol však lepší, než čakali analytici. Tí počítali s poklesom zisku na 8,74 miliardy SEK.

Podobne ako ďalšie banky v regióne, aj SEB ťažila v minulom období z vysokých úrokových sadzieb. Švédska centrálna banka Riksbank však v máji a po nej v júni aj Európska centrálna banka (ECB) pristúpili k zníženiu úrokových sadzieb, čo zasiahlo do vývoja úrokových výnosov SEB.

Čisté úrokové výnosy banky dosiahli v 2. štvrťroku tohto roka 11,61 miliardy SEK, zatiaľ čo pred rokom to bolo 11,88 miliardy SEK. Napriek tomu bol výsledok lepší, než očakávali analytici, ktorí predpokladali pokles na 11,56 miliardy SEK.

Pokles príjmov z úrokov však vykompenzovali lepšie výsledky v oblasti správy aktív a investičného bankovníctva. Príjmy z poplatkov a provízií dosiahli 5,94 miliardy SEK. V 2. kvartáli minulého roka predstavovali 5,64 miliardy SEK a analytici očakávali, že vzrastú na 5,84 miliardy SEK.

(1 EUR = 11,5375 SEK)