Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Ekonomika

Švédska centrálna banka znížila kľúčovú úrokovú sadzbu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Riksbank v stredu oznámila, že jej menový výbor rozhodol o znížení základnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 3,25 % v snahe podporiť ekonomiku.

Štokholm 25. septembra (TASR) - Švédska centrálna banka Riksbank na svojom zasadnutí v septembri podľa očakávania znížila kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov, rovnako ako v auguste. A uviedla, že v tomto roku predpokladá ďalšie dve zníženia, keďže inflácia sa zmiernila a vyhliadky hospodárstva sú neisté. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

Riksbank v stredu oznámila, že jej menový výbor rozhodol o znížení základnej úrokovej sadzby o 25 bázických bodov na 3,25 % v snahe podporiť ekonomiku.

Hospodárstvo severskej krajiny takmer tri roky do značnej miery stagnuje. V 2. štvrťroku sa jeho výkon podľa oficiálnych údajov znížil o 0,3 %.

Centrálna banka poznamenala, že inflačné tlaky vo Švédsku sa v priebehu roka výrazne zmiernili a "teraz sú hodnotené ako kompatibilné s mierou inflácie okolo 2 %".

V uplynulých mesiacoch miera inflácie dokonca klesla pod 2 %.

Vzhľadom na to, že zotavovanie ekonomiky "postupuje o niečo pomalšie, ako sa očakávalo" a nezamestnanosť vo Švédsku stúpa, pribúdali výzvy na zníženie úrokových sadzieb, čo zlepší financie domácností a firmám uľahčí investovanie.

Banka preto na dvoch zostávajúcich stretnutiach v tomto roku, na novembrovom a decembrovom zasadnutí, očakáva ďalšie dve zníženia sadzieb, "ak sa výhľad inflácie a ekonomickej aktivity nezmení." Na jednom z týchto stretnutí je pritom možná redukcia úrokov o 50 bázických bodov.

Okrem toho, prognózy centrálnej banky naznačujú jedno alebo dve ďalšie zníženia úrokových sadzieb počas prvého polroka 2025.