Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika na začiatku roka nečakane vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Zatiaľ čo odhad z konca februára poukazoval na medzikvartálny pokles o 0,9 %, teraz štatistický úrad stanovil pokles na 0,5 %.

Štokholm 27. apríla (TASR) - Švédska ekonomika zaznamenala v prvých troch mesiacoch roka nečakaný medzikvartálny rast, navyše za predchádzajúci kvartál boli jej výsledky revidované smerom nahor. Uviedol to vo štvrtok švédsky štatistický úrad, ktorý zverejnil predbežné údaje za 1. štvrťrok. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Hrubý domáci produkt (HDP) Švédska vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %. Výsledky sú tak lepšie, než sa čakalo, keď analytici počítali s poklesom o 0,1 %.

Lepšie sa vyvíjala ekonomika aj v závere minulého roka, ukázali spresnené údaje štatistického úradu. Zatiaľ čo odhad z konca februára poukazoval na medzikvartálny pokles o 0,9 %, teraz štatistický úrad stanovil pokles na 0,5 %.

V medziročnom porovnaní švédska ekonomika za prvé tri mesiace roka vzrástla o 0,3 % a aj v tomto prípade prekonala očakávania. Analytici počítali s rastom iba o 0,2 %.

V poslednom štvrťroku minulého roka klesla po spresnení údajov o 0,2 %. To predstavuje výrazné zlepšenie v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý za 4. kvartál poukazoval na medziročný pokles hospodárstva o 0,9 %.