Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Švédska ekonomika sa na začiatku roka zotavila omnoho výraznejšie

Ilustračné foto Foto: TASR

K zlepšeniu vývoja švédskej ekonomiky začiatkom roka 2023 prispel vyšší rast vývozu ako dovozu, zvýšené investície aj vládne výdavky.

Štokholm 30. mája (TASR) - Po poklese v závere minulého roka zaznamenala švédska ekonomika na začiatku roka 2023 zotavenie, ktoré bolo výraznejšie, než očakávali ekonómovia a uvádzali predbežné údaje. Informoval o tom server tradingeconomics, ktorý v utorok zverejnil spresnené údaje švédskeho štatistického úradu.

Hrubý domáci produkt (HDP) vzrástol v 1. štvrťroku medzikvartálne o 0,6 % po 0,5-percentnom poklese v poslednom kvartáli minulého roka. Predbežný odhad z konca apríla udával rast na úrovni 0,2 % a na tejto úrovni očakávali rast za 1. kvartál aj ekonómovia.

K zlepšeniu vývoja švédskej ekonomiky začiatkom roka 2023 prispel vyšší rast vývozu ako dovozu, zvýšené investície aj vládne výdavky. Naopak, výdavky domácností o 1,2 % klesli, keď Švédi obmedzili výdavky na potraviny aj na dopravu.

V medziročnom porovnaní zaznamenala švédska ekonomika rast o 0,8 %. Aj v tomto prípade to znamená výrazné zotavenie po nepriaznivom vývoji v závere minulého roka a lepší vývoj, než uvádzali predbežné údaje. Vo 4. kvartáli klesol HDP Švédska o 0,4 % a predbežný odhad za 1. kvartál z konca apríla stanovil rast na úrovni 0,3 %.