Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 2. október 2024Meniny má Levoslav
< sekcia Ekonomika

Výrobca batérií Northvolt ubezpečuje, že postaví továreň v Nemecku

Ilustračné foto. Foto: TASR – Milan Kapusta

Spoločnosť Northvolt nedávno oznámila prepustenie približne 1600 zamestnancov vo Švédsku, čo predstavuje takmer štvrtinu jej celkovej pracovnej sily v domovskej krajine.

Kiel 2. septembra (TASR) - Švédsky výrobca batérií Northvolt v stredu ubezpečoval, že napriek súčasným problémom postaví továreň na batérie pre elektromobily v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka. Továreň v meste Heide potrebujeme, zdôraznil pred hospodárskym výborom krajinského parlamentu šéf nemeckej divízie spoločnosti Christofer Haux. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

"Heide je a zostane základným kameňom našej expanzie," dodal Haux, podľa ktorého spoločnosť naďalej pociťuje podporu zo strany regiónu. Nevylúčil pritom, že v harmonograme stavebných prác môžu nastať určité zmeny.

Spoločnosť Northvolt nedávno oznámila prepustenie približne 1600 zamestnancov vo Švédsku, čo predstavuje takmer štvrtinu jej celkovej pracovnej sily v domovskej krajine. Aj keď dynamika elektrifikácie zostáva celkovo silná, je potrebné pristúpiť k správnym krokom v správnom čase, aby sa podarilo zvládnuť protivietor na automobilovom trhu, vysvetlil generálny riaditeľ spoločnosti Northvolt Peter Carlsson. Hoci predaj elektromobilov v Nemecku v poslednom čase klesol, v Európe ako celku to tak nie je, dodal.

Northvolt plánuje v budúcnosti v Heide vyrábať ročne batérie pre milión elektrických vozidiel. Koncom marca dali výstavbe projektu v hodnote 4,5 miliardy eur zelenú okrem iných aj kancelár Olaf Scholz a minister hospodárstva Robert Habeck.