Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 6. júl 2024Meniny má Patrik, Patrícia
< sekcia Ekonomika

I. Švejna chce odľahčiť nadáciám povinnosť zveriť sa audítorom

Ivan Švejna Foto: TASR/Pavel Neubauer

Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

Bratislava 17. novembra (TASR) - Nadácie by mali mať povinnosť nechať overiť svoje ročné uzávierky audítorom len v prípade, že by ich príjem z cudzích zdrojov presiahol za predchádzajúce účtovné obdobie sumu 200.000 eur. V súčasnosti to musia robiť vždy. Navrhuje to poslanec Mostu-Híd Ivan Švejna v novele zákona o nadáciách. Právnou normou sa bude parlament zaoberať na novembrovej schôdzi.

Švejna argumentuje tým, že vládna novela zákona o účtovníctve už zvýšila stropy pre povinné audity podnikateľských subjektov a je preto potrebné nadácie v tomto smere zrovnoprávniť. Sumu 200.000 eur Švejna odvodil od hranice vzniku povinnosti organizácií nezriadených za účelom zisku prejsť na podvojné účtovníctvo. "Odbúrajú sa tak nemalé náklady pre vykonanie auditu, ktoré znevýhodňujú najmä malé nadácie a umožnia im tak sústrediť ušetrené prostriedky pre plnenie svojho účelu," vysvetľuje opozičný poslanec.

Zákonodarca zároveň ponecháva nadáciám rovnako ako všetkým subjektom povinnosť overiť ročnú uzávierku audítorom aj v prípade, ak suma ročného podielu prijatej dane je vyššia ako 33.193,92 eura.