Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 25. november 2024Meniny má Katarína
< sekcia Ekonomika

Na svete každoročne vyjde nazmar tretina potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Rozvinuté krajiny plytvajú väčším množstvom jedla než rozvojové a celé ľudstvo každoročne nespotrebuje 11 miliárd ton potravín.

Washington 5. marca (TASR) - Na svete ročne vyjde nazmar jedna štvrtina až jedna tretina celkovej produkcie potravín, a to bez ohľadu na rozvinutosť konkrétneho regiónu.

Vyplýva to z nedávnej štúdie Medzinárodnej banky pre obnovu a rozvoj (IBRD), ktorú dnes citovali webové noviny International Business Times.

Rozvinuté krajiny plytvajú väčším množstvom jedla než rozvojové a celé ľudstvo každoročne nespotrebuje 11 miliárd ton potravín. V južnej a juhovýchodnej Ázii, kde dochádza k nezužitkovaniu štvrtiny globálnej produkcie jedla, sa takmer 90 percent potravín znehodnotí pri výrobe, skladovaní a preprave.

Oproti tomu v Severnej Amerike a Oceánii temer 61 percent jedla vyplytvajú samotní konzumenti. Regiónom, ktorý sa k jedlu správa najšetrnejšie, je Latinská Amerika, kde sa miera plytvania jedlom približuje k 15 percentám jeho ročnej produkcie.

Riešením tohto problému je podľa vedúceho ekonóma IBRD Josého Cuestu optimalizácia technológie výroby potravín, investovanie do infraštruktúry ako sú cestné komunikácie a chladiace zariadenia i podpora zodpovedných maloobchodov.

"Vieme, že bohatšie štáty plytvajú viac na jedného obyvateľa, avšak jedlo vychádza nazmar aj v chudobných krajinách," napísal Cuesta v internetovej diskusii. Ekonóm odpovedal na otázky obyvateľov niekoľkých krajín vrátane USA, Indonézie či Holandska.