Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Ekonomika

Svetová banka poskytla rekordnú sumu na ekologické projekty

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Finančné prostriedky na projekty v oblasti klímy predstavovali 44 % z celkového objemu úverov vo výške 97 miliárd USD, ktorá poskytla SB v sledovanom období.

Washington 21. septembra (TASR) - Svetová banka (SB) poskytla vo fiškálnom roku 2024 rekordnú sumu takmer 43 miliárd amerických dolárov (38,54 miliardy eur) na financovanie projektov čistej energie a ďalších opatrení na ochranu klímy. V porovnaní s predchádzajúcim rokom sa suma zvýšila o 10 %, oznámila SB v piatok (20. 9.). Fiškálny rok 2024 sa skončil 30. júna. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Finančné prostriedky na projekty v oblasti klímy predstavovali 44 % z celkového objemu úverov vo výške 97 miliárd USD, ktorá poskytla SB v sledovanom období. Priblížila sa tak k svojmu cieľu, ktorý oznámila na minuloročnej svetovej konferencii o klíme COP28, a to zvýšiť podiel na projekty na ochranu klímy na 45 % vo fiškálnom roku 2025.

Medzi projektami financovanými v uzavretom fiškálnom roku SB v tlačovej správe spomenula napríklad zavedenie plne elektrických autobusov vo verejnej doprave v hlavnom meste Senegalu Dakar a v egyptskom hlavnom meste Káhira. Cieľom je znížiť znečistenie a emisie oxidu uhličitého z automobilovej dopravy v oboch metropolách. V Bangladéši sa z prostriedkov SB financuje viac ako 900 núdzových prístreškov na ochranu pred cyklónmi, ako aj na ochranu pobrežia a systémy včasného varovania. Vo Vietname sa zase realizujú projekty na zníženie emisií metánu z pestovania ryže v delte Mekongu.

(1 EUR = 1,1156 USD)