Rastúca produkcia by mala zároveň udržať ceny komodít na stabilnej úrovni a nemali by sa tak opakovať prudké výkyvy v cenách z minulých rokov.
Autor TASR
,aktualizované Rím 12. júla (TASR) - Svetová produkcia potravín bude v najbližšom desaťročí rásť a mala by tak pokryť očakávané potreby rastúcej populácie. Uviedli to tento týždeň vo svojej prognóze o vývoji agrotrhu Agricultural Outlook 2014-2023 Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Informovala o tom agentúra Reuters.
Obe organizácie uviedli, že svetová produkcia a spotreba potravín by mali v nasledujúcich 10 rokoch pokračovať v raste, nakoľko životná úroveň obyvateľstva rozvíjajúcich sa ekonomík sa zvyšuje. Tempo rastu by však malo byť miernejšie než v predchádzajúcom desaťročí, dodávajú.
Rastúca produkcia by mala zároveň udržať ceny komodít na stabilnej úrovni a nemali by sa tak opakovať prudké výkyvy v cenách z minulých rokov. Najdramatickejšia situácia bola v roku 2008, keď ceny potravín vyskočili na rekordné úrovne, čo v mnohých krajinách sveta vyvolalo masové nepokoje.
"Trhy a agrokomoditami sa začínajú zotavovať z obrovských turbulencií v minulých rokoch, no určite tu nie je priestor na uspokojenie sa so súčasnou situáciou," povedal generálny tajomník OECD Ángel Gurría, ktorý v Ríme predstavil spomínanú novú prognózu. Ako dodal, v budúcich 10 rokoch sa vyprodukuje dostatok potravín, hrozbou pre potravinovú bezpečnosť však ostáva podľa neho pokračujúce rozsiahle plytvanie s potravinami.
Jednotkou medzi mäsami sa stane mäso hydinové
Hydinové mäso sa do 10 rokov stane najobľúbenejším druhom mäsa a z prvej pozície tak vytlačí bravčové mäso. Uvádza sa to v prognóze Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o vývoji agrotrhu v najbližších 10 rokoch Agricultural Outlook 2014-2023. Informovala o tom agentúra DPA.
Ako sa v správe uvádza, obilniny sú aj naďalej "jadrom ľudskej výživy," no v mnohých krajinách sveta sa začínajú viac konzumovať potraviny bohaté na bielkoviny, tuky a cukry. Dôvodom sú vyššie príjmy obyvateľstva v mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách, čo vedie k zmene stravovania.
Podľa FAO a OECD budú svetové ceny obilnín do roku 2023 postupne klesať, zatiaľ čo ceny cukru, mäsa a mliečnych výrobkov rásť. Najmä pri hovädzom mäse sa očakáva rast cien na "rekordné úrovne".
Čo sa týka produkcie potravín, v najbližšom desaťročí sa predpokladá jej zvýšenie, pričom na tomto zvýšení by sa až 75 % mali podieľať rozvíjajúce sa ekonomiky, najmä ázijské a latinskoamerické. Napríklad India by podľa správy FAO a OECD mala vytlačiť Európu z 1. miesta vo svetovom rebríčku najväčších producentov mlieka.
Obe organizácie uviedli, že svetová produkcia a spotreba potravín by mali v nasledujúcich 10 rokoch pokračovať v raste, nakoľko životná úroveň obyvateľstva rozvíjajúcich sa ekonomík sa zvyšuje. Tempo rastu by však malo byť miernejšie než v predchádzajúcom desaťročí, dodávajú.
Rastúca produkcia by mala zároveň udržať ceny komodít na stabilnej úrovni a nemali by sa tak opakovať prudké výkyvy v cenách z minulých rokov. Najdramatickejšia situácia bola v roku 2008, keď ceny potravín vyskočili na rekordné úrovne, čo v mnohých krajinách sveta vyvolalo masové nepokoje.
"Trhy a agrokomoditami sa začínajú zotavovať z obrovských turbulencií v minulých rokoch, no určite tu nie je priestor na uspokojenie sa so súčasnou situáciou," povedal generálny tajomník OECD Ángel Gurría, ktorý v Ríme predstavil spomínanú novú prognózu. Ako dodal, v budúcich 10 rokoch sa vyprodukuje dostatok potravín, hrozbou pre potravinovú bezpečnosť však ostáva podľa neho pokračujúce rozsiahle plytvanie s potravinami.
Jednotkou medzi mäsami sa stane mäso hydinové
Hydinové mäso sa do 10 rokov stane najobľúbenejším druhom mäsa a z prvej pozície tak vytlačí bravčové mäso. Uvádza sa to v prognóze Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) a Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) o vývoji agrotrhu v najbližších 10 rokoch Agricultural Outlook 2014-2023. Informovala o tom agentúra DPA.
Ako sa v správe uvádza, obilniny sú aj naďalej "jadrom ľudskej výživy," no v mnohých krajinách sveta sa začínajú viac konzumovať potraviny bohaté na bielkoviny, tuky a cukry. Dôvodom sú vyššie príjmy obyvateľstva v mnohých rozvíjajúcich sa ekonomikách, čo vedie k zmene stravovania.
Podľa FAO a OECD budú svetové ceny obilnín do roku 2023 postupne klesať, zatiaľ čo ceny cukru, mäsa a mliečnych výrobkov rásť. Najmä pri hovädzom mäse sa očakáva rast cien na "rekordné úrovne".
Čo sa týka produkcie potravín, v najbližšom desaťročí sa predpokladá jej zvýšenie, pričom na tomto zvýšení by sa až 75 % mali podieľať rozvíjajúce sa ekonomiky, najmä ázijské a latinskoamerické. Napríklad India by podľa správy FAO a OECD mala vytlačiť Európu z 1. miesta vo svetovom rebríčku najväčších producentov mlieka.