Podľa FAO k tomuto poklesu prispeli vyššia globálna produkcia potravín, posilnenie dolára a lacnejšia ropa.
Autor TASR
Rím 7. mája (TASR) - Svetové ceny potravín v apríli klesli na najnižšiu úroveň za takmer päť rokov, od júna 2010. Dôvodom bolo najmä zlacnenie mliečnych produktov. Oznámila to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). Informovala o tom agentúra Reuters.
Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša zahrnujúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa v apríli v porovnaní s marcom znížil o 1,2 % na 171 bodov.
Podľa FAO k tomuto poklesu prispeli vyššia globálna produkcia potravín, posilnenie dolára a lacnejšia ropa. Hodnota indexu pritom vytrvalo klesá od apríla 2014.
Svetová organizácia sa tiež domnieva, že externé faktory budú pravdepodobne mať v krátkodobom časovom horizonte aj naďalej najväčší vplyv na vývoj cien potravín.
FAO predpovedá, že produkcia obilnín v tomto roku klesne o 1,5 % na 2,51 miliardy ton. Najväčší podiel na tom bude mať redukcia výsadby kukurice.
Svetové zásoby obilnín ku koncu sezóny 2015/16 by podľa prognózy FAO mali dosiahnuť 626,6 milióna ton.
Cenový index potravín FAO, ktorý sleduje medzimesačné zmeny cien v rámci potravinového koša zahrnujúceho obilniny, olejniny, mäso, cukor a mliečne produkty, sa v apríli v porovnaní s marcom znížil o 1,2 % na 171 bodov.
Podľa FAO k tomuto poklesu prispeli vyššia globálna produkcia potravín, posilnenie dolára a lacnejšia ropa. Hodnota indexu pritom vytrvalo klesá od apríla 2014.
Svetová organizácia sa tiež domnieva, že externé faktory budú pravdepodobne mať v krátkodobom časovom horizonte aj naďalej najväčší vplyv na vývoj cien potravín.
FAO predpovedá, že produkcia obilnín v tomto roku klesne o 1,5 % na 2,51 miliardy ton. Najväčší podiel na tom bude mať redukcia výsadby kukurice.
Svetové zásoby obilnín ku koncu sezóny 2015/16 by podľa prognózy FAO mali dosiahnuť 626,6 milióna ton.