Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Hydina od poľskej firmy sa na slovenské pulty nedostane

Ilustračné foto Foto: TASR/Daniel Veselský

Štátna veterinárna a potravinová správa zakázala predaj hydinového mäsa od firmy BB Marcin Borowicz.

Bratislava 4. júla (TASR) - Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR Jozef Bíreš s platnosťou oddnes až do odvolania nariadil zastaviť akýkoľvek predaj a distribúciu čerstvého hydinového mäsa od poľského výrobcu BB Marcin Borowicz, 34-400 Nowy Targ. Zároveň prikázal neprijímať v prevádzkarniach v SR čerstvé hydinové mäso od tohto dodávateľa. Informoval o tom riaditeľ odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Peter Hajnala.

ŠVPS SR už 1. júla 2013 potvrdila, že v poľskom kuracom mäse od dodávateľa BB Marcin Borowicz, Nowy Targ, boli vysoké množstvá antibiotík. "Veterinárni inšpektori pri úradnej kontrole v maloobchodnej predajni firmy JOMI.com, s. r. o., Wolkerova 466, 058 01 Poprad, odobrali vzorku chladených nebalených kuracích pŕs, z celkového množstva 20 kg, s dátumom spotreby 25. júna 2013," spresnilo 1. júla tohto roku MPRV SR.

"Laboratórnymi skúškami bola zistená prítomnosť antibiotík, a to ciprofloxacinu a enrofloxacinu v množstve spolu 367 µg (mikrogramov)/kg. Maximálny reziduálny limit pre sval hydiny je u uvedených antibiotík 100 µg/kg. Dodaná vzorka nebola v súlade s požiadavkami nariadení Európskeho parlamentu a Rady číslo 470 z roku 2009 a číslo 37 z roku 2010," povedal vtedy Bíreš.

Cielenú kontrolu podozrivej poľskej hydiny nariadil šéf MPRV SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) len pár hodín po tom, čo poľské médiá priniesli informáciu o používaní antibiotík v chovoch kurčiat v Poľsku.