Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 4. júl 2024Meniny má Prokop
< sekcia Ekonomika

Takáč: Uzatváranie zmlúv medzi Lesmi SR a dodávateľmi bolo zákonné

Na snímke minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč. Foto: TASR - Ján Krošlák

Zákon umožňuje vyzvať na rokovanie len jedného uchádzača a zadať zmluvu napriamo. Napriek tomu Lesy SR rokovali až s troma uchádzačmi bez toho, aby títo navzájom o sebe vedeli, uviedol Takáč.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 21. júna (TASR) - Postup pri uzatváraní zmlúv štátneho podniku Lesy SR s dodávateľmi pri ťažbe dreva na Horehroní bol zákonný. Uviedol to minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD), ktorý vystúpil pred Výborom Národnej rady (NR) SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

"Zákon umožňuje vyzvať na rokovanie len jedného uchádzača a zadať zmluvu 'napriamo'. Napriek tomu Lesy SR rokovali až s troma uchádzačmi bez toho, aby títo navzájom o sebe vedeli. Predmetom rokovania boli najmä technické, administratívne a finančné podmienky, pričom smerodajná bola predovšetkým cena za lesnícke činnosti," zdôraznil Takáč s tým, že ide o "nesúťažný" postup uzatvárania zmlúv, ktorý v mimoriadnej situácii legislatíva umožňuje, najmä so zreteľom na časové hľadisko.

Hlavným dôvodom na zvýšenie spracovateľských kapacít je podľa ministrových slov skutočnosť, že sanácia postihnutých porastov postupovala pomaly a prírastok kalamity bol vyšší ako objem, ktorý dokázali vyťažiť už zazmluvnené spoločnosti. Reálne tak hrozilo nebezpečenstvo, že podkôrniková kalamita sa bude ďalej nekontrolovateľne šíriť. Sanáciu porastov realizovalo 105 spoločností, ktoré dokázali za prvé štyri mesiace roka 2024 vyťažiť približne 290.000 metrov kubických (m3) drevnej hmoty, avšak prírastok postihnutých stromov za predmetné obdobie bol 530.000 m3.

K zvráteniu negatívneho trendu bolo podľa Takáča potrebné zazmluvniť ďalších spracovateľov, čím sa zvýši kapacita spracovania až na 170.000 m3 postihnutých stromov mesačne, navyše, v náročných terénnych podmienkach. Výsledná cena za kubík sanovaného dreva závisí od konkrétnych charakteristík porastu, terénnych podmienok a použitej technológie.

"Vysoký podiel porastov je možné spracovať len lanovkovou technológiou a v sklone vyššom ako 30 stupňov sú nevyhnutné harvestory a trakčné navijaky. Čas hrá proti nám, aj preto dodávatelia garantujú práce nadčas, počas víkendov i štátnych sviatkov a zabezpečujú aj strážnu službu," vysvetlil výrobno-technický riaditeľ Lesov SR Ján Mizerák. Kapacity všetkých miestnych firiem, ktoré majú uzatvorené rámcové dohody, boli, sú a aj naďalej budú podľa neho naplno využívané v boji proti podkôrnikovej kalamite na Horehroní.

"Našou úlohou je konať čo najrýchlejšie, aby sme zachránili ešte zdravé lesy, aby sme zachránili Poľanu," zdôraznil Takáč. Ak sa drevná hmota zároveň čo najrýchlejšie asanuje narušením lyka, preruší sa vývoj lykožrúta, znemožní jeho prežitie a zastaví množenie. "Zároveň takto minimalizujeme chemické ošetrenie kalamity, čo má význam pre ochranu prírody samotnej, ako aj pre ochranu povrchových zdrojov pitnej vody," dodal minister, ktorého trestné podanie na neznámeho páchateľa v súvislosti s neriešením kalamity na Horehroní už vyšetruje polícia.