Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Ekonomika

Takmer dvojročný pokles cien nehnuteľností v Nemecku sa zastavil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Index cien nehnuteľností vdp vzrástol o pol percenta na 175,5 bodu

Berlín 12. augusta (TASR) - Takmer dvojročný pokles cien nehnuteľností v Nemecku sa predbežne zastavil. Obytné aj komerčné nehnuteľnosti boli v druhom štvrťroku o niečo drahšie ako v prvých troch mesiacoch tohto roka, oznámilo v pondelok Združenie nemeckých bánk (vdp). TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Index cien nehnuteľností vdp vzrástol o pol percenta na 175,5 bodu. "Ešte je príliš skoro na to, aby sme mohli vyhlásiť obrat trendu, ale existujú náznaky, že zložitá situácia sa zmierňuje," uviedol Jens Tolckmitt, výkonný riaditeľ vdp. Index podľa združenia vychádza z údajov o transakciách z viac ako 700 bánk. Byty a obytné budovy boli v druhom štvrťroku o pol percenta drahšie ako v prvom, ale o 2,9 % lacnejšie v porovnaní s predchádzajúcim rokom.

Na druhej strane stále nemožno hovoriť o poklese cien na trhu s prenájmami. Podľa vdp bolo v druhom štvrťroku nové zmluvné nájomné v bytových domoch v celej krajine v priemere o 6,1 % drahšie ako pred rokom a o 1,4 % v porovnaní s prvým štvrťrokom. Ceny kancelárskych a obchodných nehnuteľností sa medziročne znížili o 7,4 %, čo je oveľa výraznejší pokles, zatiaľ čo v porovnaní s prvým štvrťrokom zaznamenal vedľajší index mierny nárast o 0,4 %.

Nie je pravdepodobné, že ceny nehnuteľností celkovo opäť vystrelia nahor a možno skôr očakávať ich mierny pohyb oboma smermi v niekoľkých nasledujúcich štvrťrokoch, uviedol Tolckmitt.