Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Ekonomika

Takmer tretina Slovákov nad sporením peňazí na dôchodok nerozmýšľa

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Podľa Asociácie dôchodkových správcovských spoločností bol počet sporiteľov k 30. júnu 1,9 milióna. Od začiatku roka je to nárast o viac ako 64.000 ľudí.

Bratislava 14. júla (TASR) - Nad šetrením peňazí na dôchodok nepremýšľa takmer tretina ľudí. Približne štyria z desiatich Slovákov majú obavy z toho, ako vyžijú na dôchodku. Vyplýva to z májového prieskumu agentúry Focus pre Asociáciu dôchodkových správcovských spoločností (ADSS), na ktorý upozornila Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť (SDSS). Najdostupnejším a najvýhodnejším spôsobom dôchodkového sporenia pre všetkých je podľa Allianzu druhý dôchodkový pilier.

"Zavedením povinného vstupu do druhého piliera pribudlo v Allianz - Slovenskej dôchodkovej správcovskej spoločnosti viac ako 10.500 nových sporiteľov a každý z nich si sporí v súlade s predvolenou investičnou stratégiou," uviedla Allianz - SDSS.

Podľa ADSS bol počet sporiteľov k 30. júnu 1,9 milióna. Od začiatku roka je to nárast o viac ako 64.000 ľudí.

Allianz - SDSS dodala, že vstupom do druhého piliera sa sporiteľ stáva súčasťou rastúceho a dlhodobého systému. Jeho cieľom je zabezpečiť lepší dôchodok a perspektívu pre budúcich seniorov. Podľa Allianz - SDSS ide o najjednoduchší a najlacnejší spôsob dôchodkového sporenia, aký ľudia môžu využiť.

Od 1. mája 2023 platí pre obyvateľov Slovenska, ktorí prvýkrát vstúpia na pracovný trh, automatický vstup do druhého piliera. Noví sporitelia sa môžu do dvoch rokov rozhodnúť, či zotrvajú, alebo vystúpia. Na výber dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) majú 180 dní. Po tomto termíne im DSS vyberie Sociálna poisťovňa (SP).

Za prvých päť mesiacov tohto roka bolo podľa Allianz - SDSS vyplatených 27 miliónov eur dôchodkových úspor. Z garancií v dôchodkovom sporení poslala Allianz - SDSS svojim sporiteľom vyše štvrť milióna eur.

Okrem toho eviduje Allianz - SDSS aj postupný presun úspor z garantovaných do indexových výnosov, ktoré prinášajú z dlhodobého hľadiska vyššie úspory. V indexovom fonde zaznamenala až 54 % týchto úspor, celkovo ide o viac ako 4,2 miliardy eur.