Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Ekonomika

Talianska banka vlani evidovala potenciálne nezákonné prevody do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajine.

Miláno 26. júna (TASR) - Talianska centrálna banka zaznamenala minulý rok potenciálne nezákonné bankové prevody z talianskych účtov do Ruska. Uskutočnili sa prostredníctvom tretích krajín s cieľom obísť západné sankcie, oznámila banka v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Západné krajiny uvalili na Moskvu rozsiahle sankcie po tom, ako Rusko vo februári 2022 začalo inváziu na Ukrajine. Odvtedy ich viackrát sprísňovali a v poradí už 14. balík sankcií schválili začiatkom tohto týždňa členské štáty Európskej únie.

Výsledky ročného vyšetrovania viedli k identifikácii niektorých neobvyklých tokov, uvádza sa v správa finančnej spravodajskej jednotky centrálnej banky. Podrobnosti o podozrivých transakciách ani o krajinách, ktoré sa podieľali na prevodoch do Ruska, banka neoznámila.

Talianska centrálna banka vo svojej výročnej správe zhromažďuje informácie o potenciálnych prípadoch prania špinavých peňazí a financovania terorizmu a následne rozhoduje o tom, či zistenia postúpi vyšetrovacím orgánom. Celkový počet hlásení podozrivých transakcií v roku 2023 v porovnaní s predchádzajúcim rokom mierne klesol, hoci po útoku palestínskych militantov na Izrael v októbri minulého roka sa ich počet zvýšil, priblížila centrálna banka