Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Talianska ekonomika rástla omnoho slabšie, než sa predpokladalo

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Štatistici oznámili, že po revízii dosiahol medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska v 1. štvrťroku iba 0,2 %.

Rím 4. októbra (TASR) - Šanca, že talianskej vláde sa podarí naplniť tohtoročný cieľ hospodárskeho rastu na úrovni 1 %, sa v piatok výrazne znížila. Štatistický úrad ISTAT totiž zverejnil spresnené údaje o vývoji hospodárstva za prvé dva štvrťroky, pričom v obidvoch prípadoch ich revidoval smerom nadol. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Štatistici oznámili, že po revízii dosiahol medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) Talianska v 1. štvrťroku iba 0,2 %. Úrad pritom pôvodne stanovil rast na úrovni 0,6 %.

Smerom nadol revidoval ISTAT aj údaje za 2. kvartál. Zatiaľ čo v predbežnom odhade uvádzal rast tretej najväčšej ekonomiky eurozóny v medziročnom porovnaní na úrovni 0,9 %, po revízii predstavoval 0,6 %.

Medzikvartálny rast potvrdil úrad na pôvodne stanovenej úrovni, a to za obidva kvartály. V prípade 1. štvrťroka tak ekonomika rástla o 0,3 % a v prípade 2. štvrťroka o 0,2 %.

Horšie výsledky oznámil ISTAT aj za minulý rok, pričom tieto údaje zverejnil minulý mesiac. Podľa pôvodných údajov zaznamenala talianska ekonomika v roku 2023 rast o 0,9 %, po septembrovej revízii však vzrástol HDP Talianska vlani iba o 0,7 %.