Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Ekonomika

Talianska vláda pripravuje vyššie zdanenie ziskov a príjmov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Vláda v súčasnosti zvažuje aj zvýšenie dane z nafty.

Rím 3. októbra (TASR) - Nový rozpočet, ktorý musí do konca októbra predložiť talianska vláda, si vyžiada obete od všetkých obyvateľov, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister financií a hospodárstva Giancarlo Giorgetti. TASR o tom informuje na základe správ agentúr ANSA a Reuters.

Vláda pod vedením premiérky Giorgie Meloniovej sa usiluje o zníženie deficitu, čo znamená, že v krajine sa budú viac zdaňovať zisky a príjmy, povedal Giorgetti. "Ide o obete, ktoré musí priniesť celá krajina, teda jednotlivci, ale aj malé, stredné a veľké podniky," vysvetlil predstaviteľ strany Liga. Odvolal sa pritom na článok 53 talianskej ústavy, podľa ktorého je každý povinný prispievať na potreby krajiny podľa svojich možností.

Milánska burza na ministrove slová nereagovala priaznivo. Index Ftse Mib klesol o 1,36 % na 33.217 bodov. Kritické boli aj odbory. "Zamestnanci a dôchodcovia, ktorí už trpeli brutálnym zbedačením spôsobeným infláciou orientovanou na zisk, budú naďalej postihovaní novými škrtmi v sociálnom štáte," protestovala odborová federácia CGIL.

Vláda v súčasnosti zvažuje aj zvýšenie dane z nafty. Hovorí sa aj reforme dôchodkového systému vrátane zrušenia niektorých stimulov pre predčasný odchod do dôchodku.