Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami.
Autor TASR
Žemberovce 26. marca (TASR) - Počet oviec na Slovensku sa za posledných zhruba sedem rokov stabilizoval. Drží sa na úrovni medzi 390.000 až 420.000 kusov, z toho je 285.000 kusov bahníc. „Ovce sú jediným druhom hospodárskych zvierat, ktorých počet na Slovensku neklesá, na rozdiel od iných druhov zvierat, kde sme už roky svedkami znižovania stavov,“ konštatoval dnes predseda predstavenstva Zväzu chovateľov oviec a kôz (ZCHOK) na Slovensku Igor Nemčok na tlačovej konferencii v Žemberovciach. Zorganizovali ju Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) a ZCHOK.
V SR je v súčasnosti registrovaných vyše 8900 chovateľov oviec. Charakteristické je, že 90 % oviec sa dojí a len 10 % sa chová pre mäso. Vo svete je to presne naopak, povedal Nemčok. Cieľom zväzu je zvýšiť počty oviec zhruba na 630.000 kusov, čo by zodpovedalo stavom spred 25 rokov.
V minulom roku nakúpili veľkoodberatelia od chovateľov oviec 11 miliónov litrov ovčieho mlieka. Ďalšie 3 milióny litrov boli spracované na farmách a predané formou predaja z dvora. Ceny, za ktoré chovatelia vedia predať ovčie mlieko, sa pohybujú v závislosti od sezóny. Kým v 1. štvrťroku dosahuje cena za kilogram 1,20 eura, v letnom období sa znižuje na 1,05 eura a v zimnom období stúpne na 1,40 eura za liter. „Súvisí to s laktáciu, teda s produkciou mlieka, keďže ovce sú sezónne zvieratá,“ konštatoval Nemčok.
Priemerná nákupná cena mäsa za kilogram živej hmotnosti predstavuje 0,65 eura. Na Slovensku je predaj jahňacieho mäsa len doplnkový, ročná spotreba na osobu dosahuje 0,20 kilogramu. Ceny jesenných jahniat, ktoré sú určené na vianočný trh, vychádzajú na 3 eurá za kilogram živej váhy, nákupná cena veľkonočných jahniat sa pohybuje od 2,50 do 2,80 eura.
Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami. Na taliansky trh smeruje ročne 92.000 až 120.000 kusov jahniat. V predvianočnom období majú záujem o jahňacinu aj rakúski odberatelia. Na export ide v tomto období 3000 až 5000 kusov.
V SR je v súčasnosti registrovaných vyše 8900 chovateľov oviec. Charakteristické je, že 90 % oviec sa dojí a len 10 % sa chová pre mäso. Vo svete je to presne naopak, povedal Nemčok. Cieľom zväzu je zvýšiť počty oviec zhruba na 630.000 kusov, čo by zodpovedalo stavom spred 25 rokov.
V minulom roku nakúpili veľkoodberatelia od chovateľov oviec 11 miliónov litrov ovčieho mlieka. Ďalšie 3 milióny litrov boli spracované na farmách a predané formou predaja z dvora. Ceny, za ktoré chovatelia vedia predať ovčie mlieko, sa pohybujú v závislosti od sezóny. Kým v 1. štvrťroku dosahuje cena za kilogram 1,20 eura, v letnom období sa znižuje na 1,05 eura a v zimnom období stúpne na 1,40 eura za liter. „Súvisí to s laktáciu, teda s produkciou mlieka, keďže ovce sú sezónne zvieratá,“ konštatoval Nemčok.
Priemerná nákupná cena mäsa za kilogram živej hmotnosti predstavuje 0,65 eura. Na Slovensku je predaj jahňacieho mäsa len doplnkový, ročná spotreba na osobu dosahuje 0,20 kilogramu. Ceny jesenných jahniat, ktoré sú určené na vianočný trh, vychádzajú na 3 eurá za kilogram živej váhy, nákupná cena veľkonočných jahniat sa pohybuje od 2,50 do 2,80 eura.
Slovensko vyváža zvieratá najmä pred Veľkou nocou a Vianocami. Na taliansky trh smeruje ročne 92.000 až 120.000 kusov jahniat. V predvianočnom období majú záujem o jahňacinu aj rakúski odberatelia. Na export ide v tomto období 3000 až 5000 kusov.