Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Ekonomika

Tesla oznámila za 2. kvartál pokles zisku o takmer polovicu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Výsledky firmy nepriaznivo ovplyvnila kombinácia znižovania cien s rastom nákladov, najmä investícií do umelej inteligencie.

Austin 24. júla (TASR) - Americký výrobca elektrických áut Tesla oznámil za 2. štvrťrok pokles zisku o takmer 50 %. Výsledky firmy nepriaznivo ovplyvnila kombinácia znižovania cien s rastom nákladov, najmä investícií do umelej inteligencie. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Zisk Tesly dosiahol v 2. štvrťroku 1,48 miliardy USD (1,36 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje pokles o 45 %.

Naopak, tržby sa zvýšili o 2,3 % na rekordných 25,50 miliardy USD, k čomu prispeli napríklad aktivity Tesly v oblasti skladovania elektrickej energie. V tomto ukazovateli tak americká automobilka prekonala očakávania trhov.

V prípade upraveného zisku však spoločnosť za odhadmi zaostala. Zisk upravený o jednorazové položky dosiahol v 2. štvrťroku 1,81 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 0,52 USD. Analytici pritom počítali s upraveným ziskom na úrovni 0,62 USD.

(1 EUR = 1,086 USD)