Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 28. október 2024Meniny má Dobromila
< sekcia Ekonomika

Tesla plánuje spustiť výrobu v Nemecku približne o týždeň

Na archívnej snímke osobné automobily parkujú pred závodom spoločnosti Tesla. Foto: TASR/AP

Spolková krajina Brandenbursko definitívne schválila prvú automobilku Tesla v Európe 4. marca. Musk sa totiž rozhodol pridať do plánov na výstavbu továrne aj závod na batérie.

Berlín 14. marca (TASR) - Americká automobilka Tesla plánuje vyrobiť prvé elektromobily vo svojej novej továrni pri Berlíne približne o týždeň, len dva týždne potom, ako miestne úrady dali závodu definitívne "zelenú". TASR správu prevzala z agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na lokálne zdroje.

Podľa nich by prvé autá mali zísť z výrobnej linky 22. marca a prví zákazníci ich dostanú ešte v ten istý deň na podujatí v závode v Grünheide, východne od Berlína. Na párty sa možno zúčastní aj šéf Tesly Elon Musk.

Spolková krajina Brandenbursko definitívne schválila prvú automobilku Tesla v Európe 4. marca. Musk sa totiž rozhodol pridať do plánov na výstavbu továrne aj závod na batérie. Proces schvaľovania ďalších povolení tak oneskoril spustenie výroby.

Spoločnosť Tesla medzitým varovala, že v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu čelí výrazným inflačným tlakom.

Musk v pondelok na sociálnej sieti Twitter uviedol, že výroba elektrických áut aj jeho spoločnosť SpaceX zápasia s čoraz vyššími cenami surovín aj s problémami v logistike.

Ceny kovov, ktoré sa používajú v automobiloch, ako sú hliník, paládium a nikel, sa po ruskej invázii na Ukrajinu začali strmo zvyšovať. To môže podľa odborníkov ešte zvýšiť tlak na výrobcov automobilov, ktorí od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 čelia globálnemu nedostatkom čipov a situáciu im komplikuje aj zdražovanie energií.