Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Ekonomika

Thyssenkrupp prehodnocuje plány výroby zelenej ocele

Na archívnej snímke z 26. apríla 2024 logo najväčšieho výrobcu ocele v Nemecku, konglomerátu Thyssenkrupp v Duisburgu. Foto: TASR/AP

Akcie konglomerátu klesli o 4 % po oznámení. Nemecký priemysel zápasí s problémami pri svojich snahách plniť emisné ciele a zároveň zostať konkurencieschopný.

Essen 7. októbra (TASR) - Najväčší výrobca ocele v Nemecku, konglomerát Thyssenkrupp, v pondelok oznámil, že prehodnocuje svoje plány na výrobu zelenej ocele. To vyvolalo pochybnosti o jeho ambícii využívať vodík pri dekarbonizácii jedného z najviac znečisťujúcich priemyselných procesov. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Akcie konglomerátu klesli o 4 % po oznámení. Nemecký priemysel zápasí s problémami pri svojich snahách plniť emisné ciele a zároveň zostať konkurencieschopný. Oceliarsky sektor trápia vysoké náklady na energie a lacnejšie produkty od ázijských rivalov.

"Neustále skúmame najlepšie a ekonomicky najvýhodnejšie riešenia za daných podmienok z hľadiska technológie a výsledkov, aby bol podnik Thyssenkrupp z dlhodobého hľadiska klimaticky neutrálny," uvádza sa v správe.

Tieto komentáre sú reakciou na článok nemeckého hospodárskeho denníka Handelsblatt, ktorý s odvolaním sa na interný dokument uviedol, že skupina zvažuje rôzne kroky vrátane zastavenia projektu v hodnote 3 miliárd eur. Ten tvorí jadro jej stratégie dekarbonizácie, keďže pri výrobe ocele sa má ako redukčné činidlo používať priamo vodík namiesto koksu.

Oceliarska divízia Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), v ktorej vlastní 20-percentný podiel český miliardár Daniel Křetínský, už minulý mesiac varovala, že plánovaný projekt v Duisburgu môže stáť viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Približne 2 miliardy eur z financií na projekt pochádzajú od nemeckej vlády a spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, kde má Thyssenkrupp sídlo.

Nemecké ministerstvo hospodárstva uviedlo, že grant je viazaný na záväzok príjemcu, a dodalo, že bude aj naďalej presadzovať splnenie tohto záväzku.

Ministerka hospodárstva Severného Porýnia-Vestfálska Mona Neubaurová vo vyhlásení uviedla, že spolková krajina si vyhradzuje právo žiadať späť akékoľvek finančné prostriedky, ktoré už boli poskytnuté v rámci grantových podmienok, ak sa projekt nerealizuje.

Thyssenkrupp uviedol, že projekt prehodnocuje z hľadiska nových nákladov a predpokladá, že ho bude realizovať.