Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Ekonomika

Tohtoročná úroda jabĺk v Nemecku bude najslabšia za sedem rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Tomáš Doboš

Výdatné zrážky a často chladné a vlhké počasie od začiatku roka spôsobili, že straty na úrode v niektorých prípadoch dosiahli až 90 %.

Wiesbaden 15. augusta (TASR) - Tohtoročná úroda jabĺk v Nemecku bude najslabšia za posledných sedem rokov. Ovocinári očakávajú výrazne podpriemerné množstvo 734.000 ton, oznámil vo štvrtok Spolkový štatistický úrad Destatis na základe júlových údajov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Úroda by tak bola o 22 % nižšia ako v predchádzajúcom roku a o 26,3 % pod priemerom za posledných desať rokov. Najmä v juhovýchodných spolkových krajinách, ako Durínsko a Sasko, spôsobili neskoré mrazy vymrznutie kvetov a stromy dokázali priniesť len slabú úrodu. K problémom sa pridalo aj krupobitie. Výdatné zrážky a často chladné a vlhké počasie od začiatku roka spôsobili, že straty na úrode v niektorých prípadoch dosiahli až 90 %.

Vzhľadom na neúrodu na východe sa očakáva, že tri štvrtiny tohtoročnej úrody jabĺk v Nemecku budú pochádzať z veľkých pestovateľských regiónov v Bádensku-Württembersku a Dolnom Sasku. Na tieto dve spolkové krajiny pripadá 60 % celkovej plochy, na ktorej sa pestujú jablká v Nemecku.