Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Ekonomika

Nie je možné zakázať žiaden dovoz tovaru, ani hydiny z Poľska

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Pavelek

Uviedla to hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Zuzana Gulová.

Bratislava 26. júna (TASR) - Zakázať dovoz hydiny na Slovensko z Poľska, ako to dnes navrhovali slovenskí výrobcovia hydiny, nie je možné.Zástupcovia slovenských výrobcov hydiny chcú požiadať rezort pôdohospodárstva o zákaz dovozu poľského hydinového mäsa na Slovensko. Dôvodom majú byť neutíchajúce škandály s tamojšou výrobou potravín, ktoré podľa nich ohrozujú zdravie spotrebiteľov v SR.

"V prípade zákazu dovozu hydiny z Poľska si treba uvedomiť, že sme členským štátom EÚ, kde je zavedený voľný pohyb tovaru. Neopodstatnene nie je možné zakázať žiaden dovoz tovaru, lebo by to bolo považované za prekážku v obchode a Európska komisia (EK) by začala voči SR postupovať pre porušenie zmluvy, čo by mohlo skončiť až na Súdnom dvore," spresnila Gulová.

Pripomenula, že Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR už zvýšila kontrolu antibiotík v hydine dovážanej z Poľska, analytické výsledky však ešte nie sú k dispozícii. "MPRV SR už požiadalo Národný orgán pre spoluprácu v Poľsku o vyjadrenie k problému. Zároveň sme informovali poľskú stranu o zvýšených kontrolách," uviedla.

"Zákaz dovozu nevyhlasuje MPRV SR, ale ŠVPS SR, a to by sa mohlo udiať iba vtedy, ak by sme mali dosť dôkazov o prítomnosti antibiotík v dovážanej hydine z Poľska, neuspokojili by nás opatrenia z poľskej strany, návrh zákazu by bol prerokovaný s EK, neboli by žiadne iné cesty na zamedzenie dovozu zdraviu nevhodnej hydiny a takýto zákaz by bol iba na dobu určitú," dodala Gulová.