Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Ekonomika

Trenčianske múzeum zrekonštruuje na hrade neverejné priestory

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Trenčianske múzeum v Trenčíne plánuje ukončenie realizácie tohto projektu v roku 2025.

Trenčín 22. októbra (TASR) - Trenčianske múzeum v Trenčíne zrekonštruuje z vlastných zdrojov a dotácie Ministerstva kultúry SR niektoré objekty na Trenčianskom hrade, ktoré momentálne nie sú prístupné verejnosti. Informovala o tom hovorkyňa Trenčianskeho múzea Katarína Špačková.

Múzeum plánuje obnoviť parkánový múr, ktorý z pohľadu návštevníka po prechode cez tretiu hradnú bránu lemuje pravú stranu chodníka v smere na horný hrad. Aktuálne je táto prístupová cesta na horný hrad uzatvorená, z dôvodu ochrany návštevníkov a personál hradu vedia cesta na horný hrad obchádzkou cez južné opevnenie.

"Obnovené objekty budú po dokončení a sprístupnení verejnosti slúžiť na prezentáciu architektonicko-historického vývoja hradu. Rekonštrukcia hradných objektov bude prebiehať súbežne s rekonštrukciami a obnovou iných hradných objektov - kavaliera, Jeremiášovej bašty a Paláca Zápoľských. Ich komplexná obnova je realizovaná v rámci projektu Európskeho hlavného mesta kultúry 2026," priblížil riaditeľ Trenčianskeho múzea v Trenčíne Peter Martinisko.

V rámci programu Obnovme si svoj dom Ministerstvo kultúry SR poskytne sumu 350.000, Trenčianske múzeum sa bude spolupodieľať na dofinancovaní projektu sumou viac ako 400.000 z vlastných zdrojov. Trenčianske múzeum v Trenčíne plánuje ukončenie realizácie tohto projektu v roku 2025.