Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Ekonomika

Trenčiansky kraj: NsP v Myjave je jediná krajská nemocnica so ziskom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa riaditeľky NsP v Myjave Eleny Štefíkovej mala nemocnica ku koncu roka 2023 záväzky vo výške 1,46 milióna eur, pohľadávky vo výške 2,15 milióna eur.

Trenčín 20. mája (TASR) - Pokiaľ nedôjde k zvýšeniu objemu finančných prostriedkov zo zdravotných poisťovní tak, aby pokrývali ekonomicky oprávnené náklady nemocníc v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK), bude naďalej pokračovať ich zadlžovanie. Vyplýva to z hodnotenia ekonomickej situácie troch krajských nemocníc za posledných desať rokov. Na pondelkovom zasadnutí Zastupiteľstva TSK ich predložili riaditelia nemocníc v Myjave, Bojniciach a v Považskej Bystrici.

Ekonomickú situáciu nemocníc podľa nich v posledných rokoch ovplyvnili aj pandémia COVID-19, vysoká inflácia, zvyšovanie cien energií, potravín a služieb a najmä enormný nárast mzdových nákladov.

Nemocnica s poliklinikou (NsP) Prievidza so sídlom v Bojniciach mala podľa riaditeľa Petra Glatza koncom minulého roka záväzky 28,28 milióna eur, pohľadávky 6,16 milióna eur. Hospodársky výsledok nemocnice za minulý rok bol v pluse 5,15 milióna eur, bez oddlženia v mínuse 6,21 milióna eur. Ministerstvo zdravotníctva SR v roku 2023 oddlžilo NsP Prievidza o 11,36 milióna eur.

Ako informoval riaditeľ NsP v Považskej Bystrici Igor Steiner, nemocnica mala koncom minulého roka záväzky 18,21 milióna eur, pohľadávky 7,52 milióna eur. Hospodársky výsledok za rok 2023 bol v pluse 7,47 milióna eur, bez oddlženia v mínuse 1,87 milióna eur. Považskobystrickú nemocnicu v minulom roku ministerstvo oddlžilo o 9,34 milióna eur.

Podľa riaditeľky NsP v Myjave Eleny Štefíkovej mala nemocnica ku koncu roka 2023 záväzky vo výške 1,46 milióna eur, pohľadávky vo výške 2,15 milióna eur. Nemocnicu v minulom roku Ministerstvo zdravotníctva SR oddlžilo o 1,1 milióna eur. Hospodársky výsledok NsP Myjava za rok 2023 bol 1,38 milióna eur, bez oddlženia 275.436 eur. Myjavská nemocnica ako jediná z troch krajských nemocníc hospodárila s pozitívnym výsledkom aj bez vplyvu oddlženia.